Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund, deveta po redu, počela je sa radom, u subotu, u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada i trajaće narednih sedam dana, do 20. jula.

Ovaj muzički projekat, koji se realizuje kao deo saradnje bratskih gradova Novog Sada i Dortmunda, KCNS organizuje u saradnji sa Muzičkom školom “Isidor Bajić”.

Više od 60 polaznika Akademije iz Novog Sada, Beograda, Sombora, Subotice, Zrenjanina, Požarevca i Kraljeva, ali i iz inostranstva – Splita i Budimpešte, kao i desetoro iz Dortmunda, pozdravila je urednica muzičkog programa Kulturnog centra Novog Sada Vesna Kaćanski, poželevši im puno sreće i uspeha u radu, ali i izrazivši zadovoljstvo što su gradovi Novi Sad i Dortmund omogućili da se Letnja džez akademija dogodi i deveti put.

Ovogodišnju Akademiju predvodi Uve Plat, saksofonista i predavač na Akademiji u Dortmundu, zajedno sa profesorskim timom iz Srbije i inostranstva.

To su: Klaus Heimann (truba), Vanja Kevrešan (gitara), Gregory Gaynair (klavir), Sithara Schimaniak (glas), Fedor Ruškuc (kontrabas), Igor Molnar (električni bas), Nemanja Zlatarev (trombon) i Miroslav Karlović (bubnjevi).

Profesor Plat kazao je da će na ovogodišnjoj Letnjoj džez akademiji novina biti formiranje ansambla u čast titule omladinske prestonice Evrope za 2019. godinu, čiji je nosilac Novi Sad.

dzez, akademija
KCNS

Direktna saradnja KCNS sa džez umetnicima iz Dortmunda traje već 16 godina, a započela je gostovanjem Big benda džez Akademije “Glenn Buschmann” na Novosadskom džez festivalu.

Letnja džez akademija Novi Sad – Dortmund nastala je i kao potreba mladih muzičara iz Novog Sada, džez muzičara uopšte, da proširuju svoje znanje i umeće. U svim ovim godinama, osim muzičara iz Novog Sada koji učestvuju u radu Letnje džez akademije Novi Sad – Dortmund, polaznici su i džez muzičari iz Dortmunda.

Osim što se uči i svira džez, sklapaju se i prijateljstva, te nastaju ideje o zajedničkim projektima.

Na ovogodišnjoj Akademiji publika će imati prilike da poseti nekoliko događaja.

Biće to koncerti polaznika i profesora Letnje džez akademije. Novosađane očekuju dva džem sešna na brodu “Cepelin”: u sredu 17. i četvrtak 18. jula s početkom u 20:30.

Petak, 19. jul, rezervisan je za koncert kvinteta Milene Jančurić u Galeriji ITD Radošević na Petrovaradinskoj tvrđavi u 21 č, dok je Završni koncert polaznika i profesora zakazan za subotu, 20. jula u klubu “Tribina mladih” Kulturnog centra Novog Sada, s početkom u 20 časova.

rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.