Vučević: Trebalo nam je 150 godina da skupimo hrabrosti i obeležimo ovo mesto koje je značajno za istoriju Novog Sada

Spomen ploču na kući u Ulici Svetozara Miletića, u kojoj je 3. decembra 1869. godine rođen Slobodan Jovanović, danas su otkrili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik SANU akademik Vladimir S. Kostić. Srpska akademija nauka i umetnosti u 2019. godini obeležava 150 godina od rođenja akademika Slobodana Jovanovića (1869, Novi Sad – 1958, London), čuvenog pravnika i istoričara.

Na Pravnom fakultetu Velike škole i Univerzitetu u Beogradu, Slobodan Jovanović je predavao kao vanredni, redovni i honorarni profesor oko četrdeset godina (1897–1941), sa pauzama u vreme ratova. Bio je dekan Pravnog fakulteta, rektor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije, predsednik Srpskog kulturnog kluba, potpredsednik i predsednik vlade Kraljevine Jugoslavije.

Trebalo nam je 150 godina da skupimo hrabrosti i obeležimo ovo mesto, da ispravimo neke nepravde i nelogičnosti, te da pokažemo koliko je Novi Sad bio veliki i širokogrud da primi ljude iz svih krajeva gde je naš narod živeo, pa i u tim izbegličkim vremenima za našu braću južno od Save i Dunava. Slobodan Jovanović, jedan od najvećih srpskih pravnika, član Srpske akademije nauka i umetnosti, na mene, kao pravnika i advokata, je ostavio jedan od najupečatljivijih utisaka dok sam izučavao tu društvenu oblast. Ponosan sam na to što danas otkrivamo ovu spomen ploču, što je Zavod za zaštitu spomenika kulture rekonstruisao fasadu na ove dve kuće, i što je mesto, koje je značajno za istoriju Novog Sada, na adekvatan način obeleženo – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Akademik Vladimir S. Kostić zahvalio se ogranku SANU u Novom Sadu, kako je rekao, na vrednom civilizacijskom činu.

Nije ideja da se bavimo rehabilitacijom i procenom istorije, ali je naša dužnost da ukažemo na delo ovog čoveka koji je napisao 20 tomova i iza sebe ostavio čitav niz važnih zaključaka od kojih su mnogi ostali nepoznati. Iako niko ne može prestati da bude član Akademije, on se u zvaničnim dokumentima jako dugo nije pominjao, što znači da smo u jednom trenutku, nažalost, podlegli ”brisanju iz pamćenja”. Danas Slobodana Jovanovića ponovo prizivamo, jer sve ima svoj kontinuitet, a poruka je da ideologija i politika ne smeju da guše kreativnost – istakao je predsednik SANU.

Slobodan Jovanović je objavljivao knjige, tekstove i prikaze iz opšteg učenja o državi (filozofija politike i prava), ustavnog prava, opšte i nacionalne istorije, ustavne istorije, istorije političke filozofije i teorije, političke i formalne sociologije, sociologije religije, proučavanja književnosti i književne i pozorišne kritike. Jedan je od osnivača i urednika Srpskog književnog glasnika (1901–1941).

Novosadski.info