Dan maternjeg jezika na Filozofskom fakultetu

Na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležava se Dan maternjeg jezika u svečanoj sali, u 13 časova. Ovaj datum se obeležava od 2000. godine, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija priznala Rezolucijom, a UNESKO 1999. godine proglasio 21. februar Danom maternjeg jezika.

Maternji jezik deo je kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumevanja.

Republika Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Na osnovu ove Povelje, manjinskim jezicima u Srbiji ne preti opasnost od izumiranja, U Srbiji je registrovano više od 30 nacionalnih manjina (etničkih grupa), a zakoni u oblasti obrazovanja posebnu pažnju pridaju osiguravanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa.

Cilj ovog praznika jeste da ukaže na jezičku raznolikost i na potrebu za očuvanjem svakog jezika. Pored toga, ovim obeležavanjem se ukazuje i na širenje svesti o jezičkim i kulturološkim tradicijama širom sveta i tako podstiče na razumevanje, toleranciju i komunikaciju.

Svi navedeni ciljevi se poklapaju sa vizijom i misijom Filozofskog fakulteta. Filozofski fakultet u Novom Sadu je jedna od retkih ustanova gde se može studirati na maternjim jezicima čak pet nacionalnih zajednica.

Studijski programi jezika i književnosti na mađarskom, rumunskom, rusinskom, slovačkom i srpskom, odvijaju se na osnovnim, masterskim i doktorskim studijama.

U okviru programa proslave predstaviće se predstavnici fakulteta sa pomenutih studijskih programa i to:

  • Odsek za srpski jezik i lingvistiku – Razvoj srpskog jezičkog standarda (prof. dr Isidora Bjelaković i prof. dr Marina Kurešević);
  • Odsek za hungarologiju – Mađarska poezija u originalu i u prevodu, u izvođenju studenata Odseka;
  • Odsek za slovakistiku – Slovačka poezija, u izvođenju studenata Odseka;
  • Odsek za rumunistiku – Rumunska poezija, u izvođenju studenata Odseka;
  • Odsek za rusinistiku – Pesma na rusinskom jeziku, u izvođenju studenanta Odseka; prezentacija na temu Rusinski u svetu.

RTV (Aleksandar Korom) / Novosadski Info