Sajam zavičaja po drugi put na novosadskom sajmu

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević prisustvovao je otvaranju Sajma zavičaja koji se po drugi put održava na Novosadskom sajmu.

Ta manifestacija okuplja pojedince, zavičajna udruženja i institucije iz oblasti privrede, turizma i kulture, a učesnici imaju priliku da svoj rad i aktivnosti prezentuju na najbolji mogući način. Prisutnima na otvaranju, osim gradonačelnika, obratili su se direktor Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima AP Vojvodine Duško Ćutilo i potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević.

Novi Sad postaje pravi regionalni centar, a uspeli smo da obezbedimo dve velike titule, Evropsku prestonicu kulture i Omladinsku prestonicu Evrope. Dovodimo investitore, infrastrukturno unapređujemo grad, a posebno nam je zadovoljstvo da budemo domaćini ovakvog jednog događaja koji čuva našu tradiciju. Mi imamo obavezu da pomažemo rad zavičajnih udruženja, a ona da neguju kulturu i običaje. Mislim da sada svi koji su unesrećeni egzodusima u prošlosti, uveliko već osećaju kao da su se ovde rodili, jer Novi Sad ljudima daje jednake šanse, a njihovi običaji postaju običaji Novosađana – naglasio je Kružević.

Sajam zavičaja

Manifestacija nosi naziv ”Zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu” i pored predstavljanja kulture, tradicije i običaja, podrazumeva saradnju u privredi, kulturi i turizmu čiji je osnovni cilj okupljanje i povezivanje brojnih relevantnih aktera iz navedenih oblasti. Sajam zavičaja održava se, kao i prošle godine, u organizaciji Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima i Sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uz podršku Pokrajinske vlade.

Pokrajinska vlada podržava očuvanje tradicije i kulture onih koji su se ovde doselili iz raznih krajeva bivše države, i to kroz razne vidove pomoći, kao što su stambeno zbrinjavnje, ekonomsko osnaživanje i drugo. Nastavićemo sa takvom podrškom izbegličkim i raseljeničkim porodicama, ali pomagaćemo i našim sunarodnicima u regionu. Jedinstvo je osnovni preduslov za prosperitet – istakao je Đorđe Milićević.

Prema rečima direktora Fonda za pružanje pomoći izbeglim, prognanim i raseljenim licima Duška Ćutila, na 100 štandova predstavlja se preko 70 izlagača, a ima preko 300 učesnika u kulturno-umetničkom programu, koji će prezentovati izvorno stvaralaštvo. Fond se u saradnji sa Pokrajinskom vladom pobrinuo da svi sadržaji na sajmu budu besplatni, kao i da udruženja budu oslobođena svih troškova koje bi imala s obzirom na to da je reč o sajamskoj manifestaciji.

Novosadski info / Foto: Novosadski Info