Izložba fotografija „U cusret ruskom caru” u Veterniku

Izložba fotografija „U cusret ruskom caru” otvorena je sinoć, u organizaciji Srpske pravoslavne crkvene opštine Veternik, OŠ „Marija Trandafil “ iz Veternika, Sretenjskog manastira iz Moskve i studija „Ruski Car“, u holu Osnovne škole „Marija Trandafil“.

Izložba je posvećena Svetoj carskoj porodici Romanov.

Na samom početku sve prisutne je pozdravila direktor škole Milijana Grahovac Prole, rekavši da je školi pripala izuzetna čast da učestvuje u organizaciji ove predivne izložbe fotografija porodice Romanov, koja na upečatljiv način govori o veličini Cara Nikolaja i njegove porodice.

U uvodnom delu programa posetioci su mogli da čuju dve etno pesme i jednu melodiju na fruli u izvođenju članica SKUD-a „Železničar“- Ansambla „Vila“ iz Novog Sada i dva recitala u izvođenju učenika i učenica OŠ „Marija Trandafil“.

Sabranom narodu se ispred Srpske Pravoslavne Crkvene Opštine Veternik i bratstva hrama Prepodobni Simeon Mirotočivi obratio nastojatelj hrama protonamesnik Branislav Đuragić koji je naglasio da je ovo prilika da se svi zajedno podsetimo na žrtvu poslednje carske porodice Romanov i da im se zahvalimo za njihovu veliku ljubav prema Srpskom rodu.

Simoblika i neka veza Ruske Carske porodice i svih onih događaja vezanih za prvi svetski rat je to, što je samo naselje Veternik dobrovoljačko naselje i ovom izložbom mi se svešteno sećamo naših predaka Srpskih dobrovoljaca koji su posle Golgote i Vaskrsa na Solunskom frontu pre nepunih 100 godina došli ovde i formirali ovo mesto.

Petar Đurđev direktor istorijskog Arhiva grada Novog Sada, koji je pored mnogobrojnih istorijskih činjenica koje govore o osvedočenoj ljubavi Svete Carske porodice Romanov, prisutne podsetio i na reči Svetog Cara Nikolaja upućene Kralju Aleksandru 1914. godine: “Svi moji napori biće usmereni na očuvanju dostajanstva Srbije… Ni u kom slučaju Rusija neće biti ravnodušna prema sudbini Srbije”.

Ukazujući da izložbu čine crno – bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov koje su podeljene u nekoliko tematskih celina, Đurđev je izneo da je Sveta Carska porodica svoju veru u Boga živoga svedočila delima, o čemu svedoče i fotografije izložene u ovom prelepom zdanju, i izložbu proglasio otvorenom.

Izložba će biti otvorena do 28. februara 2020. godine, radnim danima od 10 do 18 časova.

Novosadski Info / Dnevnik / Foto: Dnevnik