Vučević: U Novom Sadu se neguje kultura sećanja i na teške dane, ali i na svetle trenutke

Spomen bista Momčila Tapavice arhitekte, sportiste i osvajača bronzane medalje u tenisu na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. godine, otkrivena je danas kod Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Matica srpska je raspisala javni konkurs za izradu idejnog rešenja spomen biste Momčila Tapavice na kojem je prva nagrada dodeljena Luki Kuliću, a kako je rečeno, njegovo delo karakterišu prefinjeno kubističko razlamanje površine izvajanog lika i specifični efekti vezani za prelamanje svetlosti, te predstavlja kreativni doprinos srpskoj spomeničkoj kulturi, ne samo u Novom Sadu nego i znatno šire.

Prisutnima na događaju su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, predsednik Matice srpske prof. dr Dragan Stanić i predsednik Olimpijskog komiteta Božidar Maljković.

U Novom Sadu se neguje kultura sećanja i na teške dane, ali i na svetle trenutke. Imali smo period kada je ta kultura zamrla, kada nismo smeli da podižemo spomenike i pričamo o uspešnim ljudima, što pokazuje da nažalost nekada nismo bili dovoljno odgovorni. Momčilo Tapavica je bio jedna kontroverzna ličnost u pozitivnom smislu, nije bio samo višebojac u sportu već i u životu, izlazio je iz poraza uvek jači, nezadrživ, nesalomiv. Gde god je bio, donosio je kulturu ovih prostora, a i kada se borio pod zastavom druge države znao je kom narodu pripada. Ova olimpijska zastava je privilegija za Novi Sad i obavezuje nas da još više ulažemo u sport, da još više brinemo o mladima, a neka ovaj događaj bude dobar uvod za Olimpijadu i Paraolimpijske igre i da naši sportisti donesu medalje – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Prema rečima prof. dr Dragana Stanića, Momčilo Tapavica je bio čovek sa jakim životnim vokacijama, u mladosti je pokazao sportske talente pa se u više disciplina okušao na prvim modernim Olimpijskim igrama u Atini 1896. i osvojio bronzanu medalju u tenisu.

To što je tada nastupao za Ugarsku u kojoj je živeo i školovao se, treba da nas opomene koliko je danas važno da u svojoj domovini svakome pružimo uslove da razvija svoje od Boga date darove. Tapavica je bio nosilac stipendije Matice srpske, a on je uzvratio na način da je arhitektonski projekat zgrade tog zdanja ustupio Matici besplatno – rekao je Stanić.

Citirajući hroničare, prof. dr Zoran Milošević istakao je da je Tapavica bio Nadaljčanin, jedini arhitekta sa olimpijskim odličjem, slobodan čovek koji je živeo mimo sveta i koji je kršio društvene konvencije.

Novosadski Info