Pastor danas raspisuje pokrajinske izbore

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor danas u 17 sati raspisaće izbore za poslanike u Skupštini AP Vojvodine.

Građani će na izbore izaći 26. aprila, kada će se održati parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori, kako je to ranije najavio generalni sekretar predsednika Republike Srbije Nikola Selaković. Po Ustavu, parlamentarne izbore raspisuje predsednik Srbije, sada Aleksandar Vučić, tom odlukom se određuje dan glasanja i od tada počinju da teku rokovi za izborne radnje. Lokalne izbore će raspisati predsednica Narodne skupštine Maja Gojković.

Po Zakonu o izboru narodnih poslanika, od dana raspisivanja izbora do dana njihovog održavanja ne može proteći manje od 45 dana, ni više od 60.

Skupština Vojvodine je juče sa 75 glasova „za” i dva uzdržana usvojila autentično tumačenje odredbe člana 47, stav 2 Pokrajinske skupštinske odluke o izboru poslanika u Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Odredba se odnosi na izborne liste stranaka nacionalnih manjina i njihovih koalicija koje su na izborima osvojile manje od tri odsto glasova. Na uvećanje količnika 35 odsto imaju pravo isključivo te izborne liste nacionalnih manjina u cilju pozitivne diskriminacije i zaštite nacionalnih manjina.

Skupština Vojvodine, Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Mi smo na 36. sednici Skupštine doneli odluku o promeni izbornih pravila za poslanike Skupštine Vojvodine, podsetio je novinare predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor uoči sednice.

On je rekao da su bili ubeđeni u to da su ta pravila, te pravne norme, potpuno jednoznačne i jasne. Kao, uporedio je on, kada čovek dolazi u situaciju da opiše Zemljinu kuglu i kaže da je ona okrugla i situacija se njemu i svakom čini potpuno jasnom. Međutim, kako je naveo, posle nekoliko dana su došli u situaciju da taj opis da je Zemlja okrugla nije svakome jednoznačna i da može nastati momenat kada će neko to da tumači drugačije.

Da bismo izbegli tu situaciju, da bismo čistotu izbora sačuvali u maksimalnom smislu, mislili smo da treba pribeći jednoj ustavnopravnoj mogućnosti koja nije korišćena u parlamentarnoj praksi Vojvodine sigurno u poslednjih 30 godina, a to je takozvano autentično tumačenje, kazao je prvi čovek pokrajinskog parlamenta. – Kako je dodao, autentično tumačenje ima istu pravnu snagu kao i sama pravna norma i pomenutim autentičnim tumačenjem čine jednoznačno još jednoznačnijim i otklanjaju se sve mogućnosti za bilo kakvu zloupotrebu u tumačenju norme koja je usvojena na prethodnoj sednici parlamenta.

To kažem i kao predsednik Skupštine, a i kao predsednik stranke koja je u Narodnoj skupštini uložila amandman na prvobitni tekst izmena Zakona o izboru poslanika Narodne skupštine i odbornika u skupštinama opština. Iz tog razloga mislim da je bitno da ta naša inicijativa ni na koji način ni iz kojih političkih razloga ne dobija poene, poručio je Pastor.

Šef poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” Milenko Jovanov je izjavio novinarima da će autentično tumačenje sprečiti eventualne zlonamerne pokušaje Pokrajinske izborne komisije prilikom tumačenja pravne norme.

Jovanov Zobenica, Foto: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

To znači da autentičnim tumačenjem preciziramo koje liste nacionalnih manjina imaju pravo na uvećanje količnika 35 odsto, kazao je Jovanov.

To već, kako je dodao, piše u pravnoj normi, a da ne bi bilo dvosmisleno, da ne bi neko tumačio suprotno duhu i ideji same norme, uradiće isto što je uradila i Skupština Srbije kada je reč o Zakonu o lokalnim izborima.

Bilo je različitih tumačenja, a da bismo stavili tačku na to, usvajamo autentično tumačenje, kazao je Jovanov.

On je objasnio da se autentičnim tumačenjem pojašnjava to da izborna lista nacionalne manjine ima pravo na povećanje količnika 35 odsto ukoliko osvoji manje od tri odsto glasova. To znači, kazao je on, da ona lista nacionalnih manjina koje hipotetički osvoji 40 odsto glasova, defakto nije manjinska lista i uvećanje od 35 odsto za tu listu bi bilo besmisleno.

Norma koja je propisana u Odluci je propisana radi pozitivne diskriminacije manjinskih lista i zaštite prava nacionalnih manjina da imaju jednak ili veći broj predstavnika u parlamentu u odnosu na prethodni period jer, zbog spuštanja cenzusa na tri odsto, veći broj količnika će učestvovati u raspodeli mandata, a samim tim može se desiti da liste nacionalnih manjina imaju manji broj mandata. Zato smo uveli tu pravnu normu. Bilo je tumačenje da bi se ona mogla primeniti na sve živo, a to nije bila ideja onoga ko je normu pisao, nego da se zaista zaštiti lista nacionalnih manjina, naveo je on.

Odluka o autentičnom tumačenju usvojena je bez diskusije i poslednja sednica Skupštine Vojvodine u ovom sazivu se završila za petnaestak minuta.

Novosadski Info / E. Marjanov / Dnevnik