U Novom Sadu pored domaćih, najviše turista iz Hrvatske i Rumunije

U januaru su najviše noćenja u našem gradu ostvarili turisti iz Srbije, zatim iz Hrvatske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Ruske Federacije, Slovenije, Nemačke, Crne Gore i Bugarske, dok su Kina, Sjedinjene Američke Države i Australija prve tri vanevropske zemlje po broju noćenja.

To je dokazano na osnovu podataka Turističke organizacije Novog Sada (TONS), dobijenih od hotela i drugih objekata za smeštaj.

Kako navode iz TONS-a, u januaru je u gradu boravilo ukupno 11.114 turista, što predstavlja porast od 25,4 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine. U broju noćenja takođe postoji porast od 21,4 odsto. Iz TONS-a ističu da su njihove info-centre početkom godine u najvećem broju posetili turisti iz Turske, zatim Kine, Hrvatske, Mađarske, Španije, Rusije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Francuske i Irske. Novi Sad su u januaru posetili i gosti iz Južnoafričke Republike i Argentine. U januaru je primetan i porast u naplati boravišne takse od 16,41 odsto u odnosu na isti period lane.

Foto: Arhiva „Dnevnika” i TONS

Po saopštenju TONS-a, nakon njihove višenedeljne kampanje „Zimska fantazija”, koja je sprovedena na društvenim mrežama, primetno je veće interesovanje domaćih i stranih turista za boravak u našem gradu tokom zime. Kako saznajemo, TONS je potpisao protokol o saradnji s Turističkom organizacijom Užica, a u februaru je promovisao turističku ponudu Novog Sada i na međunarodnim sajmovima u Ljubljani, Istanbulu, Sofiji i Beogradu.

Novosađane, kao i goste našeg grada, u ovom mesecu očekuje nekoliko zanimljivih događaja i manifestacija, a jedna od njih je Međunarodni dan frankofonije, koji će raznovrsnim programom biti obeležen tokom celog marta. Međunarodni sajam knjiga će trajati od 3. do 9. marta na Novosadskom sajmu, dok će na istom mestu i u istom periodu biti održana i izložba umetnosti „Art Edžpo”. Na istoj adresi će od 4. do 5. marta biti održan i Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi”.

TONS je potpisao protokol o saradnji sa Turističkom organizacijom Užica, dok je u februaru takođe promovisao turističku ponudu Novog Sada na međunarodnim sajmovima u Ljubljani, Istanbulu, Sofiji i Beogradu.

Pešačka tura „Deca i roditelji pešače zajedno” će biti održana 14. marta na Fruškoj gori, a manifestacija „Novosadsko proleće” od 19. do 21. marta na Spensu. Na istoj adresi će od 20. do 22. marta biti održan Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici. Veliko interesovanje vlada i za Međunarodno maketarsko takmičenje „Dunav 1255”, koje će biti održano 21. marta u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. TONS-ov kalendar dešavanja za mart završava Novosadskim polumaratonom, koji će biti održan 22. marta.

Novosadski Info / K. Ivković Ivandekić / Dnevnik