Jezero u Dunavskom parku dobija novu oblogu i hidroizolaciju

U toku je rekonstrukcija jezera u Dunavskom parku zbog dotrajalosti obloge, koja je propala, te će biti kompletno zamenjena radi hidroizolacije i zaštite jezera – rekla je za pomoćnica direktora JKP „Gradsko zelenilo” za komercijalne poslove i turizam Jelena Budimčić.

Izvođač radova je GP „Irina 2009”, a njihova vrednost je procenjena na 35.048.432 dinara. Osim toga, planirana je revitalizacija atmosferske kanalizacije, a najznačajniji i najveći deo posla zapravo je izgradnja kompletnog zalivnog sistema na području celog spomenika prirode.

Kako je istakla Jelena Budimčić, Dunavski park nikada nije imao takav zalivni sistem, stoga je ta investicija od velikog značaja. Biće finansirana iz buyeta Grada Novog Sada, preko Uprave za komunalne poslove, jer se radi o kapitalnim subvencijama.

Kako je naš list nedavno pisao, potreba za potpunom revitalizacijom sistema se javila zbog dotrajale obloge na velikom jezeru i nefunkcionalnosti postojeće crpne stanice, dotrajalosti postojeće kanalizacije, sistema punjenja i pražnjenja velikog i malog jezera. Nova kanalizaciona mreža podrazumeva rekonstrukciju priključaka, odnosno veze cevovoda s ispusnim građevinama za pražnjenje velikog i malog jezera. Sistem za zalivanje bi trebalo da bude kombinovani, „pop-ap” prskačima i sistemom „kap po kap”, a položajem šetnih staza definisane su zelene površine koje se zalivaju.

Sistem za zalivanje bi trebalo da bude kombinovani, „pop-ap” prskačima i sistemom „kap po kap”

Inače je Dunavski park u julu 1998. godine proglašen Spomenikom prirode, kao prirodno dobro od velikog značaja, a pripada drugoj kategoriji zaštite, radi očuvanja i unapređenja prirodnih retkosti, biodiverziteta velikog broja ostale vredne dendroflore, autohtonih, alohtonih i egzotičnih vrsta u urbanoj sredini. Inače, u parku su nastanjene određene vrste slepih miševa i ptica. Od biljnih vrsta, posebno je zanimljivo stablo piramidalnog hrasta jer je jedan od retkih u gradu, a prisutno je i stablo bele topole, koje je starije od 70 godina, što je za topolu dug životni vek. On je jedino zaštićeno područje na teritoriji Novog Sada koje je proglašeno takvim Uredbom Vlade Republike Srbije. Ostale prirodne vrednosti, poput Kameničkog i Futoškog parka i šest zaštićenih stabala, stavljene su pod zaštitu odlukama Grada.

Novosadski Info / I. Bakmaz / Foto: Dnevnik R. Hadžić