Grad proširio preventivne mere

Od večera “Ciklonizacija” dezinfikuje najfrekventnije delove grada, a od sutra i okolinu bolnica i Domova zdravlja, što je deo proširenih preventivnih mera u sprečavanju širenja korona virusa, saopštio je Gradski štab za vanredne situacije.

Prema odluci Štaba za vanredne situacije Grada Novog Sada od danas će dodatno biti proširene preventivne mere zaštite zdravlja građana i sprečavanja širenja korona virusa. Shodno odluci, “Ciklonizacija” od večeras, 18. 03. 2020. godine, počinje i sa redovnim tretmanima dezinfekcije na otvorenom u ulicama u širem centru Novog Sada, odnosno u najfrekventnijim delovima grada. Štab je takođe odlučio da od sutra počne dezinfekcija na otvorenom u blokovima u okolini svih zdravstvenih ustanova: Kliničkog centra Vojvodine, Zgrade hitne pomoći, Zavoda za zaštitu studenata, Specijalne reumatske bolnice, Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Instituta u Sremskoj Kamenici, Vojne bolnice u Petrovaradinu i svih objekata Doma zdravlja Novi Sad. Dezinfekcija u širem centru grada i u blokovima oko svih medicinskih ustanova biće izvedena najsavremenijim ULV generatorima sa kamiona, terenaca i automobila “Ciklonizcije”. Ovi tretmani će se izvoditi svakodnevno, sve dok, po preporuci struke, bude bilo potrebno. Od juče, 17. 03. 2020. godine, su počeli i svakodnevni tretmani dezinfekcije svih stajališta JGSP “Novi Sad”, kao i Međumesne autobuske stanice i Železničke stanice. Uz to, od proteklog vikenda, tokom svake noći operativci “Ciklonizacije” dezinfikuju sve autobuse JGSP Novi Sad koji se koriste, a ova mera će biti na snazi sve dok za tim bude bilo potrebe.

Podsetimo, takođe, da od juče ekipe “Ciklonizacije”, izvode i redovnu dezinfekciju ulaza stambenih zgrada (ulazi, gelenderi, holovi zgrada, hodnici, liftovi). Reč je o širem setu mera koje gradska uprava koordinira u cilju zaštite zdravlja građana i sprečavanju širenja korona virusa, a ekipe “Ciklonizacije” su već izvele tretmane u zgradama na Podbari i u Starom gradu i delu Limana. Narednih dana, sistematska akcija će se širiti od centra grada prema obodima. Sprovedeni tretmani dezinfekcije propisno se obeležavaju u cilju obaveštenja na svakom ulazu objekta kolektivnog stanovanja. Tretmani dezinfekcije nisu opasni po stanare zgrada nakon izvođenja. U narednom periodu, nakon završetka Podbare, Starog Grada i Limana, ekipe operativaca biće usmeravane na ostale delove grada: Grbavicu, Adamovićevo naselje, Rotkvariju, Telep, Satelit, Novo naselje, Banatić, Detelinaru, Klisu…

Građani treba da znaju da je reč o dodatnim merama zaštite koje sprovodi Grad Novi Sad i da nikako ne smeju da prestanu sa primenom preporučenih higijenskih i sanitarnih mera samozaštite i prevencije koje treba da prekinu širenje korona virusa. Tretmani dezinfekcije svakodnevno se izvode i u nizu javnih objekata. Dezinfekcija se svakodnevno izvodi i u poslovnicama ”Informtike” i drugih javnih preduzeća, prostorima svih gradskih uprava, kao i zgradama sudova, pravobranilaštva, u Skupštini grada, Gradskoj kući, prostorijama matičara, inspekcija, robnih rezervi.

Tretmani se izvode dezificijensom koji deluje na sve tipove virusa, bakterija i gljivica. Dezificijens se aplicira ručnim pumpama, električnim i motornim aerosol generatorima i leđnim motornim prskalicama, a u akciji dezinfekcije ulaza stambenih zgrada operativcima “Ciklonizacije” pomažu i obučeni operativci JKP “Gradsko zelenilo” i JKP Stan”.

Novosadski Info / Foto: Tanjug