Virus, za sada, ne remeti građevince u Novom Sadu

Bez obzira na viruse, novosadski neimari ne prekidaju rad te se na većini gradilišta, kako nezvanično saznajemo, posao završava predviđenom dinamikom.

Bilo da je reč o stanogradnji ili putevima i saobraćajnicama, zastoja nema, bez obzira na to ko je investitor.

Iz Uprave za građevinsko zemljište i investicije napominju da sva gradilišta, na kojima je Grad investitor, za sada funkcionišu normalno, po usvojenoj dinamici radova. Osim toga, kažu i da se javne nabavke realizuju po planu, bez obzira na nedavni hakerski napad, te da nikakvih pomeranja rokova za podnošenje ponuda nije bilo. Jedina izmena je, kako navode, to što se pozivi ne objavljuju na njihovom sajtu, već samo na portalu javnih nabavki.

Građevinska mehanizacija na produžetku Bulevara Jovana Dučića, od Novog naselja ka Veterniku, govori u prilog tome da se radi po ranije utvrđenom planu, uz, kako smo na tom gradilištu nezvanično saznali, manje izmene, jer su „kritični” radnici poslati kući.

Povezivanje Novog naselja i Veternika, odnosno Bulevara Jovana Dučića s Ulicom Dragoslava Srejovića, trebalo bi da bude završeno na leto, budući da je rok za završetak 300 kalendarskih dana. Kako smo se juče uverili, urađeni su tamponski slojevi na kolovozu, podzemna infrastruktura i deo kružne raskrsnice, a u toku je izgradnja pešačkih staza i parkinga.

Produžavanjem Bulevara Jovana Dučića oko 330 metara ka Ulici Dragoslava Srejovića, Novi Sad će se, osim preko Ulice Mileve Marić i Futoškog puta, na još jednom mestu povezati s Veternikom. Očekuje se da će izgradnja nove saobraćajnice omogućiti kontinuiran tok saobraćaja od Bulevara oslobođenja do Ulice kralja Petra Prvog u Veterniku, što bi, kada je reč o saobraćaju, trebalo da rastereti Novosadski put.

Tehnička dokumentacija za produžetak Bulevara Jovana Dučića koštala je Gradsku upravu za građevinsko zemljište i investicije 2,85 miliona dinara, dok će za izgradnju saobraćajnih površina s pratećom infrastrukturom i javnim osvetljenjem, Grad Novi Sad i AP Vojvodina izdvojiti ukupno 253,6 miliona dinara, s PDV-om. Izvođač, „Karin komerc MD”, uveden je u posao 18. septembra, a osim te firme, u izgradnji učestvuju i firme „Put invest”, „Tim kop” i Geodetski biro „Geometar”.

Stanovnici Podbare svedoče da građevinci ne prestaju da rade ni u tom naselju te je u toku je izgradnja puteva, pešačkih staza i parkinga, zbog čega je u pojedinim ulicama obustavljen saobraćaj.

Foto: Dnevnik.rs

Zbog promene strukture stanovanja na Podbari, odnosno izgradnjom višespratnica na mestu porodičnih kuća, u tom naselju je otežan saobraćaj, a pronaći parking postalo je „nemoguća misija”. U prvoj fazi radova predviđena je rekonstrukcija četiri ulice – Dušana Vasiljeva, Žarka Vasiljevića, Stevana Milovanova i Kozačinskog, za čije će sređivanje Grad izdvojiti 130 miliona dinara. Posao je na tenderu poveren firmama „Put invest” i „Energotehnika – Južna Bačka”, s podizvođačima „Geopoint” i „AG institut”, a svi radovi bi trebalo da budu završeni za 150 kalendarskih dana.

Povezivanje Novog naselja i Veternika, odnosno Bulevara Jovana Dučića s Ulicom Dragoslava Srejovića, trebalo bi da bude završeno na leto
Osim toga, u toku je rekonstrukcija Ulice Marka Miljanova, u kojoj predviđena gradnja novog kolovoza, pešačkih i biciklističkih staza, kao i postavljanje nove javne rasvete. Tu investiciju, vrednu 191 milion dinara, zajednički finansiraju Grad i Pokrajina.

Novosadski Info / Dnevnik / J. Vukašinović