Higijenski paketi za 1.000 najugroženijih Roma

Grad Novi Sad se priključio naporima Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića, i obezbedio 1.000 higijenskih paketa za najugroženije Rome koji žive u gradskim i prigradskim naseljima Novog Sada: u Velikom ritu, Malom Beogradu, Bangladešu, na Slanoj bari, u Futogu, Veterniku, Šangaju, Kaću, Begeču, na Adicama, Klisi i Telepu.

Shodno mogućnostima nabavke najneophodnijih sredstava u ovom trenutku, pomoć se deli ljudima koji su najizloženiji opasnostima od koronavirusa – od sakupljača sekundarnih sirovina, do onih koji zbog egzistencije moraju da rade – izjavila je juče za „Dnevnik” pokrajinska poslanica u prošlom sazivu Skupštine Vojvodine, koja je predstavnica Roma u vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci Jelena Jovanović.

Pomoć Romima, kako je dodala, distribuiraju Romi volonteri zahvaljujući odličnoj organizaciji Gradskog štaba za vanredne situacije, na čijem je čelu gradonačelnik Miloš Vučević.

Čitav niz gradskih odluka o funkcionisanju javnog života, donetih u skladu s odlukama države, doprinosi sistematskim merama koje se sprovode na teritoriji cele Srbije, a na svima nama, na svakom pojedincu je da pokaže maksimalnu odgovornost, solidarnost, poverenje u zdravstvo i mere koje preduzima država na svim nivoima da bismo sačuvali najvažnije što imamo – živote i zdravlje – naglašava Jelena Jovanović.

Ističe da je romska populacija jednako u opasnosti kao i ostali stanovnici, ali da su Romi među najugroženijim grupama zbog niza rizičnih okolnosti u kojima žive, počev od loših higijenskih i stambenih uslova, do nedovoljnih i često nikakvih izvora prihoda. Jelena Jovanović je podsetila romsko stanovništvo, pre svega one koji žive u neuslovnim objektima, nehigijenskim naseljima i bez odgovarajućih sanitarno-higijenskih uslova, da je neophodno izričito pridržavanje preporuka: izolacije, higijenskih mera i svih ostalih preporuka zdravstvenih radnika, da bi se izbeglo najgore.

Svim Romima savetujem da se konsultuju s lokalnim samoupravama, odnosno mesnim zajednicama, bez panike i s punim poverenjem u zdravstvo i državu da bismo svi prošli ovaj ispit solidarnosti, odgovornosti i borbe za život – poručila je Jelena Jovanović.

Novosadski Info / E. Marjanov / Foto: Privatna arhiva