Paketi za oko 33.000 penzionera biće dostavljani na kućnu adresu, Novi Sad ima dovoljno novca

U toku sledeće nedelje krećemo sa raspodelom paketa pomoći penzionerima čija mesečna primanja ne prelaze 30.000 dinara, i ti paketi će im biti dostavljeni na kućnu adresu, najavio je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević u emisiji “Grad i mi”, i istakao da će u paketima biti prehrambeni proizvodi.

“Imamo oko 33.000 penzionera sa penzijom manjom od 30.000 dinara, i pakete ćemo im dostavljati na osnovu spiskova koje smo dobili od PIO fonda. Oni nigde ne treba da idu ili dolaze, mi ćemo im sve doneti na kućnu adresu. Možda će nam trebati i dve nedelje sve te pakete da podelimo, ali svima će stići! Javilo nam se mnogo kompanija koje takođe žele da pomognu, i mi već pripremamo drugu akciju paketa pomoći za socijalno ugrožene kategorije stanovništva”, kaže gradonačelnik Vučević.

On poručuje sugrađanima da ne brinu jer neće biti ukinuto ni jedno socijalno davanje u ovom periodu vanrednog stanja. Tvrdi da u gradskom budžetu ima dovoljno novca da se “pregura ovaj period”, i podseća na to da je i sam ranije govorio “bolje je da me kritikujete što imamo šest milijardi više u budžetu, nego da me kritikujete što sam potrošio sve pare”.

“Sad imamo para i možemo da izdržimo sve ovo. Što se tiče računa Informatike, moram da se zahvalim svim ljudima koji i dalje redovno izmiruju račune jer i dalje imamo dobru naplatu, ali i da poručim onima koji ne mogu da plate račune, prvenstveno penzionerima, da nikakve sankcije neće snositi, da im se neće obračunavati kamata, niti će biti utuživani. Mi ćemo račune Informatike za ova dva-tri meseca dok bude trajalo vanredno stanje prebaciti i ravnomerno rasporediti na sledeću godinu”, naglašava gradonačelnik.

U vezi sa situacijom na tržištu rada, i sve češćim slučajevima otpuštanja radnika, gradonačelnik odgovara da li imaju plan kako ne bi osetili dramatične udarce po našu ekonomiju, ali i standard samih građana.

“Videćete da će država da izađe sa sjajnim paketom ekonomskih mera za privatni sektor. Biće značajnih olakšica i prolongiranja koja će poslodavcima omogućiti da lakše prebrode ovaj period i da očuvamo radna mesta. Država će posebno stimulisati poslodavce koji nisu otpuštali zaposlene. Ja kao gradonačelnik molim sve poslodavce da čuvaju svako radno mesto jer moraće sve te ljude da zaposle kad se život ponovo vrati u normalu, a posebno ih upozoravam da ne pokušavaju nezakonito da daju otkaze. Mi ćemo kao Grad da damo posebne popuste za zakupce poslovnog prostora u gradskim lokalima, i na Spensu. Ja znam da svi posluju sa minusom, ali ekonomija ne može da pobedi kada su u pitanju životi i zdravlje naših građana”, ističe on.

Gradonačelnik Novog Sada još jednom apeluje na Novosađane da budu odgovorni i solidarni, da se prvenstveno pridržavaju svih saveta lekara.

“Naš prvi zadatak je da nam lekari i medicinski radnici budu sačuvani da mogu da nas leče, da odbranimo zdravstveni sistem da ne doživimo krah kao Italija i Španija, da nam virus ne uđe u bolnice i domove zdravlja, da nam ne uđe virus u gerontološke centre. To je zadatak svih zadataka, jer bez vitalnog zdravstvenog sistema ne možete da se borite protiv virusa. Drugi zadatak je da budemo disciplinovani i da čuvamo svoje zdravlje, da svi shvate da nemaju pravo da idu u kafiće i na džogiranje, jer nemaju pravo da ugrožavaju svoj život i zdravlje, i zdravlje drugih ljudi. Slušajte savete lekara! Država vas čuva! Mi se ne bavimo popularnim merama, već merama koje čuvaju živote i zdravlje. Molim ceo Novi Sad da budemo jedna porodica, da se niko ne junači, da ne misli da je pametniji od lekara, da čuvamo svoje zdravlje, da pokažemo da možemo da budemo organizovano društvo”, poručio je on.

Novosadski Info