Novosadski sajam primio prve pacijente

Nova žrtva koronavirusa – u Novom Sadu preminuo 62-godišnji pacijent iz Kikinde. U Srbiji je do sada registrovano 659 slučajeva koronavirusa. Nulti pacijent izlečen je od koronavirusa. U privremenu bolnicu na Sajmu u Beogradu primljeni prvi pacijenti. Radi sprečavanja širenja koronavirusa, na snagu stupaju nove mere Vlade, među kojima i zabrana kretanja vikendom od 15 časova.

13.20 – Prvih deset pacijenata primljeno u privremenu bolnicu na Beogradskom sajmu.

13.00 – Danas od 15 časova zabranjeno je kretanje svim građanima, i to do 5 sati ujutru. Ta mera Vlade važiće samo vikendom.

Uprkos apelima nadležnih....
Uprkos apelima nadležnih….

12.05 – Direktor policije Vladimir Rebić navodi da je do sada podneto 678 krivičnih prijava protiv osoba koje su prekršila samoizolaciju, navodeći da kazna za to delo iznosi i do tri godine zatvora. 

11.45 – Na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine preminuo je 62-godišnji pacijent iz Kikinde inficiran koronavirusom. 

11.25 – Frizer iz Beograda Marko Cvetković dostavio je dopis agenciji Fonet u kom je pozvao gradske vlasti da obustave rad frizerskih i kozmetičkih salona, jer nisu u stanju da ispoštuju mere Vlade Srbije o socijalnoj distanci od dva metra i nošenju maski i rukavica. 

11.00 – Konkurisanje za beogradske vrtiće počinje sutra, biće isključivo onlajn zbog situacije u Srbiji i trajaće do 15. maja, rekao je gradski sekretar Slavko Gak.  

10.40 – Zaštitnik građana Zoran Pašalić obišao je na Beogradskom sajmu privremenu bolnicu, i ukazao je da je ispoštovano sve ono što je predviđeno pravilnikom, pogotovo ono što se odnosi na različite ulaze. 

Dezinfekcija u Novom Sadu
Dezinfekcija u Novom Sadu

10.20 – Na aerodromu “Šeremetjevo” u Moskvi u tranzitnoj zoni blokirano je četvoro građana Srbije, a neki od njih su na aerodromu već 4-5 dana, rekao je ambasador u Moskvi Miroslav Lazanski. Dodaje da se ambasadi u Rusiji prijavilo više od 120 ljudi koji žele za Srbiju.

9.35 – Situacija na severu KiM je sada na prekretnici – ili će gvozdena disciplina da se primenjuje ili rizikujemo da postanemo novo žarište ove stravične epidemije, i to u uslovima koji su za naš narod znatno teži nego u ostalim delovima Srbije, kaže za RTS direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić. 

9.15 – Nulti pacijent je izlečen od koronavirusa, svi testovi sada su negativni, kaže za RTS pokrajinsk sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Dodaje da je on u dobrom opštem stanju, a nakon dve nedelje doći će na kontrolu na Infektivnu kliniku KCV.

8.55 – Dve osobe iz Kosovske Mitrovice i Leposavića zaražene su koronavirusom, potvrđeno je RTS-u u bolnici u severnom delu Kosovske Mitrovice.  

8.00 – U Valjevu, jednom od žarišta koronavirusa sa 47 slučajeva, poštuju se mere ograničenog kretanja. U tom gradu u izolaciji je 500 ljudi. Tokom jučerašnjeg dana kažnjeno je devetoro Valjevaca sa 50.000 dinara zbog kršenja mere zabrane kretanja.

Penzioneri su iskoristili priliku za nedeljnu kupovinu
Penzioneri su iskoristili priliku za nedeljnu kupovinu

7.30 – Banke i ekspoziture radiće i danas, kako je i naložila Narodna banka Srbije, da bi najstariji građani mogli da prime svoje penzije.

7.00 – Najstariji sugrađani mogli su da od 4 do 7 ujutru obave kupovinu u više od 3.000 prodavnica. 

6.00 – Noćas je na aerodrom “Nikola Tesla” sleteo avion sa pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Masovna testiranja i sve veći broj zaraženih u Srbiji
Masovna testiranja i sve veći broj zaraženih u Srbiji

U subotu je zabeležen najviši rast broja zaraženih jer je prijavljen 131 slučaj, a nadležni su još jednom apelovali na ljude da ostanu u kućama.

Nulti pacijent u Srbiji otpušten je iz Kliničkog centra Vojvodine na kućno lečenje i oporavak. 

Vlada je uvela nove mere – vikendom će policijski čas biti od 15.00 i povučena je odluka o šetnji kućnih ljubimaca od 20 do 21.

Posle Beogradskog sajma, spreman je i niški Čair u kojem će život biti “planski” organizovan, dok se priprema i infektivno odeljenje u Gračanici.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić pozvao je građane Beograda da ne izlaze u parkove i izlažu opasnosti sebe i druge.

Američki ambasador Entoni Godfri kaže da će Srbija dobiti deo novca iz fonda od 274 miliona dolara, koji su SAD izdvojile kao pomoć zemljama u borbi protiv pandemije koronavirusa.

U međuvremenu, avion sa zaštitnim sredstvima iz Abu Dabija stigao je noćas oko 3.30. To je prvi deo donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata, a drugoj donaciji će biti respiratori.

Novosadski Info / RTS / Foto: 021.rs