Obeleženo 170 godina od Majske skupštine

Povodom obeležavanja 170. godišnjice održavanja Majske skupštine, kada je proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine, danas je održana svečana sednica Pokrajinske vlade na kojoj je formiran budžetsku fond za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca.

Mirović je naveo da će već od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.

“To će omogućiti da počnemo obnovu i zaštitu značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, ali i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma”, rekao je Mirović novinarima nakon svečane sednice Pokrajinske vlade.

Ministar za kulturu i informisanje Vladan Vukosavljević rekao je da se na današnji dan spojila velika energija lokalne samouprave, pokrajinske i republičke vlasti da se očuva i gaji “velika slava Sremskih Karlovaca”.

On je naglasio da je čuvena gimnaziju u Sremskim Karlovcima činila osnovu elite srpskog naroda u 19. veku, te da je ulaganje u Karlovce “vraćanje duga prošlim generacijama, i pravljanje temelja za buduće generacije”.

“Očekujem da će ova velika energija vrlo brzo početi da daje dugoročne rezultate, a Ministarstvo kulture će u tome biti veran saveznik”, rekao je Vukosavljević.

Predsednik opštine Sremski Karlovci Nenad Milenković rekao je da će 2018. godina biti krupnim slovima zapisana u istoriji i bitna koliko i 1848. godina.

“Osnivanje budžetskog fonda na današnjoj sednici predstavlja veliki korak i veoma je značajno kako za stanovnike naše opštine, tako i za Srbiju”, rekao je Milenković.

Ideje na kojima je nastala Srpska Vojvodina utkane u kolektivno sećanje srpskog naroda

Svečana akademija održana je u karlovačkoj gimnaziji uz prisustvo najviših predstavnika pokrajinske i republičke vlasti i crkve.

Mirović je kazao je da su ideje na kojima je nastala Srpska Vojvodina utkane u kolektivno sećanje srpskog naroda, koji i danas gaji ista načela slobode, ravnopravnosti i prosperiteta za sve narode na teritoriji Srbije.

Vojvodina je pokazala model skladnog života svih naroda koji se u njoj “prepliću”, poručio je Mirović te dodao da će Vojvodina nastaviti da ide putem kojim je išla kada je osnovana, iz poštovanja prema prošlosti, ali i iz želje za napretkom u budućnosti.

“Politika zajedništva i napora koji će dovesti do ekonomskog napretka je naš put. Put koji je osvetljen pre 170 godina, i zbog koga znamo kuda hodimo i kakvu budućnost želimo”, rekao je Mirović.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je održavanje Majske skupštine jedan od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, koji se dogodio zahvaljujući ljudima koji su nadrasli svoje vreme i “krčili svome rodu put u budućnost”.

Dodao je da su Srbi sa druge strane Save i Dunava vekovima bili odvojeni od matice Srbije, ali su gajili osećaj nacionalne pripadnosti i želju za sjedinjenjem.

“Snaga predaka i njihova mudrost ležala je u njihovoj crkvi i vojsci. Srbi su dobro spoznali značaj očuvanja svih činilaca njihovog identiteta, a Majska skupština predstavlja jedan od najznačajnijih demokratskih uzleta dotadašnje istorije Srbije”, rekao je Selaković.

On je istakao da je Srpska Vojvodina, Vojvodina svih ljudi koji žive i delaju u miru i ravnopravnosti.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević rekao je da je Majska skupština prirodno nastala na revolucionarnom talasu koji je zahvatio Evropu, kao i da danas, kada sve više zapostavljamo srpski jezik i pismo treba imati na umu da su se baš za prava njihovog korišćenja preci borili.

“Ideja Srpske Vojvodine ostala je kao ideja srpskog oslobođenja i slobode, kao ideja ravnopravnosti, ne samo srpskog već i drugih manjinskih naroda”, rekao je Vukosavljević.

Ministar je dodao da srpski narod zna visoku cenu slobode i očuvanja narodnog identiteta, te da zato poštuje te iste vrednosti kod drugih manjinskih naroda.

“Pamćenje prošlosti pomaže u sagledavanju daljeg puta, a događaj koji danas obeležavamo jedan je od pouzdanih putokaza”, zaključio je Vukosavljević.

Svečanoj akademiji u gimnaziji u Sremskim Karlovcima prisustvovali su i  predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar prosvete Mladen Šarčević, patrijarh Irinej i predsednik SANU Vladimir Kostić.

Patrijarh Irinej služio je danas liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima.

Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Bačke, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je transformisana u novu krunovinu Austrijskog carstva nazvanu Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.