Počeo Poljoprivredni sajam u Novom Sadu

Međunarodni poljoprivredni sajam 85. po redu počeo je danas i trajaće do ponedeljka 21. maja u Novom Sadu. Ove godine zemlja prijatelj je Francuska, a očekuje se učešće kompanija iz Indije, Italije, Austrije, Češke, Nemačke i brojnih drugih.

Predstaviće se 1.500 izlagača iz 30 zemalja. Biće predstavljeni proizvodi i usluge iz ukupno 60 zemalja. Sajam je otvorio ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović.

Tradicionalna poljoprivredna 85. smotra okupiće i ove godine najznačajnija imena iz sfere agro biznisa. To je prilika da se prezentuju noviteti ali i prikupe saveti i znanja iz poljoprivrede. Pored toga, posetioci će biti u prilici i da pazare novu mehanizaciju po znatno povoljnijim uslovima.

Za izložbu poljoprivredne mehanizacije koja čini trećinu otvorenog izlagačkog prostora, svake godine je izuzetno interesovanje posetilaca.

Poslovno udruženje uvoznika i izvoznika poljo-mehanizacije na sajmu će nastupiti sa 20 članica.

U godini u kojoj Novosadski sajam obeležava 95 godina postojanja, za posetioce 85. poljoprivrednog sajma u poklon nagradnoj igri pripremljena su i dva traktora i roto freza.

Kapije sajma otvorene su u 9 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 600 dinara, kolektivne 400, dok će 200 dinara biti za penzionere, decu od 7 do 12 godina, kao i đake i studente u kolektivnim posetama.

Petak je rezervisan za porodični dan, kada će roditelji sa decom do 16 godina sajam moći da posete po ceni jedne ulaznice od 600 dinara.

Sporazum o bezbednosti hrane između Srbije i UAE

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisali su danas ministar Nedimović i ministar klimatskih promena i životne sredine UAE Tini El Zubeidi, na 85. međunarodnom sajmu poljoprivrede.

“Mi ćemo ove godine investirati 30 miliona evra, a pripremamo projekte u vrednosti od 40 miliona evra”, izjavio je Nedimović i naglasio da je današnjim sporazumom regulisana oblast bezbednosti hrane.

Prema njegovim rečima, ta oblast je važna za izvoz srpskih proizvoda na tržište UAE.

Kako je istakao, sporazum definiše i investicije koje se u poljoprivredi već dešavaju, ali i one koje će se tek dešavati.

“Bitno je reći da je reč o tržištu koje je dobro platežno sposobno i koje ima potražnju za kvalitetnom robom, a prema rečima mog kolege, mi to imamo”, podvukao je Nedimović.

Ministar je najavio i nove investicije UAE u prerađivačkoj industriji.

Zubeidi je izrazio zadovoljstvo zbog toga što se nalazi u Srbiji i istakao da odnosi njegove i naše države jačaju, naglasivši da UAE postaju strateški partner Srbije posebno kada je reč o investicijama u oblasti poljoprivrede.

“Zaista smo ponosni na ono što smo do sada uradili sa našim kompanijama koje investiraju u Srbiju, a ovim memorandumom stvoreno je još više prilika za nove investicije za naše i srpske trgovce”, kazao je on.

On je takođe najavio da će u Srbiji biti otvoren Halal centar, za čije otvaranje su neophodni veterinarski sertifikati koji se očekuju i dodao da će naše zemlje ubuduće sarađivati u oblasti zdravstvene zaštite životinja.

Nedimović je na to rekao da će sertifikati biti završeni do septembra, te da će srpsko i tržište UAE slobodno trgovati prehrambenim proizvodima.

Pre potpisivanja memoranduma, Nedimović i Zubeidi su imali bilateralni sastanak i posetili štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.