Vučević: Garaža na Limanu predviđena na postojećem parkingu, ne na zelenim površinama

Na Limanu 2 pokrenuta je peticija građana protiv izgradnje garaža jer će to, navodno, ugroziti zelene površine, rekao je za RTV Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je rekao da je odmah zvao Urbanizam da vidi o čemu se radi, pošto postoje stručne komisije, urbanisti, sociolozi grada, arhitekte, neko ko planira razvoj grada, što nije pitanje dnevne politike.

“Onda sam video sledeće, da je od 1999. godine po generalnom urbanističkom planu Grada Novog Sada i po regulacionom planu za Liman tamo predviđeno obdanište. I niko nije ništa novo ucrtao nego je preneo u novi plan koji se priprema iz prethodnih planova, da se tu predviđa obdanište. A garaža je predviđena na postojećem parking prostoru, ne na zelenim površinama. Naravno popularno je da kažete “seku nam drveće, uzimaju nam parkić, ne damo svoj park, ne damo kornjače, leptire”, samo da se zaustavi da seku drveće”, rekao je Vučević.

On je izjavio da nikom ništa nije oduzeto i da to pripada svima, jer to nije privatna svojina već javna svojina Grada Novog Sada, koji posluje i radi u skladu sa ustavom i zakonom, a ne u skladu sa nahođenjem, i dobrom ili lošom voljom nekoga.

“Mi smo došli na nivo da neko kaže da nam ne treba obdanište. A ja sam siguran da ćete me vi danas ili za mesec dana pitati koliko je dece ostalo ispod liste primljenih u Radosnom detinjstvu. Nećemo vrtić, ali zašto niste upisali svu decu? Ovo je sada zaista neverovatan primer da mi u gradu gde imamo stalno zahteve da sva deca budu primljena u obdanište kažemo “ne može da se gradi vrtić idite negde drugde”. Evo, Klisa, Adice, Sajlovo, Rumenka hoće vrtić, Podbara i Detelinara hoće garažu, pa nemojte posle da kažete da se neko loše odnosi prema nekim drugim delovima grada”, kazao je on.

“Da li će neko od potpisnika peticije da odgovara, ne krivično, nego moralno, politički za 10 godina kada ne budemo mogli da upišemo svu decu u vrtiće na Limanu, daj bože da imamo što više dece. Da li će neko da nam odgovara ako nam bude rastao broj kola a hoće, povećava se broj kola u Novom Sadu, pa ne budu dovoljna postojeća parking mesta. Ljudi će reći “Pa šta nas briga, nije nesposobna gradska vlast, što su izbisali”.

Ili trebam ja da pozovem sad građane da skupljaju peticiju za izgradnju obdaništa i za izgradnju javnih garaža, ne privatnih, šta mislite gde će biti veći broj potpisnika i da li je uopšte normalno da živimo u gradu gde se svaka akcija svodi na peticiju protiv”, rekao je Vučević.