Prvi “Šeraton” hotel u Srbiji otvoren u Novom Sadu

Prvi Šeraton hotel u Srbiji svečano je otvoren večeras u Novom Sadu u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i visokih zvanica, predstavnika MK Grupe, poslovne i političke elite i medija.

Premijerka je poručila da je Srbija postala poželjna destinacija za investiranje, dolazak stranih turista, a da je Novi Sad postao centar IT industrije i kreativnosti.

Ona je na svečanom otvaranju hotela u vlasništvu MK grupe rekla i da podaci pokazuju značajno povećanje priliva inostranih turista u proteklom periodu i da Srbija neće biti zemlja jeftine radne snage kao ni jeftinog turizma.

“Kao Srbija jesmo počeli od malog, od onoga što smo imali, od loše infrastrukture i nedovoljnih kapaciteta. Sada već možemo da kažemo da je ta faza iza nas i da Srbija neće biti zemlja jeftine radne snage ni jeftinog turizma. Srbija je postala poželjno mesto u koje vredi doći i koje treba videti i osetiti”, rekla je premijerka.

Zahvaljujući raznovrsnim i kulturnim i zabavnim sadržajima Novi Sad se kaže ona, pokazao kao “premium siti brejk” destinacija u koju turisti dolaze tokom čitave godine.

“Ulaganje u turizam će dobiti poseban značaj kada Novi Sad 2019. godine ponese epitet Evropske prestonice mladih i 2012. godine Evropske prestonice kulture. Istovremeno, Novi Sad je već danas sedište IT industrije Srbije ali i sedište kreativnosti”, rekla je Brnabić.

Brnabić kaže i da je Novi Sad do sada imao ograničene smeštajne kapacitete, posebno visoke kategorije, pa će otvaranje Šeratona umnogome doprineti gradu i njegovoj privredi.

“Na jesen će biti otvoren i kreativni hab u nekadašnjoj Svilari a zajedno razvijamo kompletnu kreativnu četvrt u kraju poznatom kao Kineska četvrt da bi sve bilo zaokruženo i dobilo punu međunarodnu promociju 2024. godine kada će Novi Sad biti evropska prestonica kulture”, rekla je Brnabić.

“Novi Sad je ozbiljno podigao lestvicu za ostatak Srbije, uključujući Beograd”, rekla je premijerka.

Podseća da je Srbiju za prva tri meseca ove godine posetilo više od 580.000 turista što je za 11 odsto više nego u isto vreme prošle godine a devizni priliv od turizma iznosi 229 miliona evra što je više za oko 12 posto nego u istom periodu prošle godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević istakao je veliki značaj otvaranja Šeraton hotela za Novi Sad u razvoju turizma i grada u toj oblasti, dodajući da je javni interes da privatni investitori imaju sve mogućnosti da investiraju i da time razvijaju ovu sredinu ali i celu državu.

“Novi Sad je dugo godina čekao da dobije hotel ovakve kategorije i ovakvih kapaciteta. Dugo godina je neko zakomplikovao izgradnju ovog objekta, ali važno je da postoje postoji volja i saglasje i opšti interes”, kaže Vučević.

U prilog tome da je odluka MK kompanije da otvori hotel bila dobra on navodi da Novi Sad u prvom tromesečju 2018. godine ima 36, 6 odsto više noćenja nego u isto vreme prošle godine, a od toga je 40 odsto stranih turista.

“Šeraton ne dolazi bilo gde, ali ni Novi Sad nije bilo šta”, rekao je Vučević.

Premijer Pokrajinske vlade Igor Mirović kaže da brend Šeraton kroz ovaj objekat pomaže ukupnom razvoju Novog Sada i Vojvodine.

Iskoristio je priliku da saopšti i da je pokrajinska vlada nabavila jedan važan aparat za potrebe dečje bolnice u Novom Sadu koji će biti u funkciji sredinom leta.

“I da podsetim da je MK za prateću opremu donirala, otvaranjem ovog hotela, 8 miliona dinara”, rekao je Mirović.

Šeraton je inače svoja vrata otvorio za goste hotela početkom marta ove godine, čime je Novi Sad dobio prvi internacionalni hotelski brend u koji je uloženo skoro 15 miliona evra, a posao u ovom hotelu sa četiri zvezdice dobilo je 120 radnika.

Hotel posluje pod franšizom jednog od najpoznatijih hotelskih korporacija u svetu – “Marriot International” i investicija je kompanije MK Group.

Smešten je u širem centru Novog Sada, u blizini novosadskog Sajma i prostire se na 13.000 kvadratnih metara, ima 150 soba, od čega devet apartmana, jedan predsednički apartman, sedam konferencijskih sala, spa…