I Pokrajina u borbi protiv bele kuge

Posle republičke, borbi za veći natalitet u Srbiji priključila se i Pokrajinska vlada, tako što je donela odluku o osnivanju Fonda za populacionu politiku i usvojila dve nove demografske mere.

One podrazumevaju pomoć pri rešavanju stambenog pitanja bračnim parovima sa troje dece i pomoć nezaposlenim majkama sa troje i više dece.

2016. godine u Srbiji se rodilo 65.000 dece, a umrlo je 105.000 ljudi te je računica da svake godine izgubimo čitavu opštinu od 40.000 ljudi.

Demografi smatraju da podsticanje rađanja košta, te da su uspeh u tome imale skandinavske zemlje, te navode primer Francuske koja ulaže tri odsto nacionalnog dohotka.

“Na prošloj sednici Pokrajinske vlade doneta je odluka o obrazovanju budžetskoj fonda  za populacionu politiku i rebalansom budžeta je odvojeno 63 miliona dinara za mlade bračne parove koji će imati pravo da konkurišu, a jedini i glavni kriterijum jesu mladi bračni parovi koji su dobili treće ili četvrto dete u ovoj godini”, rekao je Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za demografsku i populacionu politiku.

 

Projekat “Raduj se radjanju”