Vučević na Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava

Generalna skupština Konferencije evropskih Crkava, sa više od 500 učesnika, počela je 31. maja i trajaće do 6. juna u Novom Sadu. Konferencija evropskih crkava predstavlja međunarodnu organizaciju koja posreduje u međureligijskom dijalogu i zastupa interese Crkava pred međunarodnim institucijama kao što su Evropska Komisija i Evropski Parlament.

Navedeno Udruženje broji 114 Pravoslavnih, Protestantskih, Anglikanskih i Starokatoličkih Crkava iz svih zemalja Evrope, kao i još četrdeset nacionalnih saveta Crkava i organizacija u partnerstvu. Srpska Pravoslavna Crkva je članica ove međunarodne organizacije, koja je osnovana 1959. godine i ima kancelarije u Briselu i Strazburu.

Među temama Generalne skupštine u Novom Sadu su budućnost Evropske unije i uloga crkava u njoj, ali i pitanje migracija. U okviru plenuma u Kongresnoj dvorani Master centra, prisutnima se obratio gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

“Velika je čast što je Novi Sad, sedište Eparhije bačke i brojnih drugih hrišćanskih zajednica, izabran da bude simbol mira i izgradnje novih veza između Balkana i ostatka Evrope, i da iz njega budu poslate poruke zajedničke budućnosti, i uverenje da smo spremni da jedinstveno odgovorimo na sve izazove čovečanstva koji su pred nama. Novi Sad je uvek bio mesto susreta, razumevanja i dijaloga između različitih vera i kultura. Kroz istoriju, prepliću se i pobede i stradanja, ali ovaj grad je uvek bio otvorenog srca, svojevrsan most koji nas povezuje u svim našim različitostima. Novi Sad je danas i jedno od najvećih gradilišta u ovom delu Evrope. Radimo i ne odustajemo, jer smo ujedinjeni u želji da naš grad stalno napreduje, da izrasta u moderan evropski centar, da bude što veća kuća brojnih naroda i religija, različitih jezika i kultura koje neguju suživot u razumevanju i saradnji, povezani čvrstom željom da zajedno gradimo budućnost, ali nezaboravljajući sopstveni identitet”, naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

U Generalnoj skupštini Konferencije evropskih Crkava učestvuju Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej, Patrijarh Mar Ignjatije Jefrem, predstojatelj Sirijsko-jakovitske Crkve, Nadbiskup kenterberijski Džastin Velbi, Episkop bački g. Irinej, Mitropolit zagrebačko-ljubljanski g. Porfirije, Biskup Petra Bose-Huber, i drugi.

Program Konferencije podrazumeva i tri tematska dana: Dan posvećen Svedočenju svoje vere, Dan posvećen Gostoljublju kao hrišćanskoj vrlini, a u svetlu aktuelne migrantske krize u Evropi, i Dan posvećen pravičnosti i tome koliko je ona prisutna u Evropi i njenim institucijama.

Takođe, crkvene dobrotvorne organizacije iz celog sveta imaju priliku da predstave svoje polje delovanja i dosadašnja postignuća. Od srpskih verskih ustanova, u velikoj dvorani Master centra, 4. i 5. juna, izložbeni štand će imati Zemlja živih, Fond Vladika Platon Atanacković, Privrednik, Ekumenska humanitarna organizacija i Biblijski institut.