Dačić: “Nerazumno” uvoditi nove igrače u dijalog

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da su potpuno nerazumni zahtevi da se sada u dijalog Beograda i Prištine uvode “novi igrači” samo da bi Priština ojačala svoje pozicije, i ističe da pritisak neće ubrzati kompromis.

“SAD su i sada i te kako dobro obaveštene i indirektno uključene u ceo proces”, izjavio je Dačić za “Večernje novosti”, komentarišući poziv kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da se SAD uključe u dijalog.

Dačić ukazuje da bilo kakvo oročavanje niti pritisak neće ubrzati niti će dovesti do neophodnog kompromisa, osim ako se ne pritisne Priština da ispuni dogovore, pre svega o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Ističe i da je, i prilikom nedavne posete Moskvi i susreta sa kolegom Sergejom Lavrovim, dobio uveravanja da Rusija ostaje čvrsto uz naše pozicije o očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta.

“To znači i spremnost da se uključe u dijalog ako treba”, zaključuje ministar spoljnih poslova Srbije.

Predsednik vlade u Prištini Ramuš Haradinaj izjavio je u subotu da jedino uključivanje Amerikanca može doneti rezultat u dijalogu Beograda i Prištine, a rekao je i da je skeptičan da će doći do rezultata, jer su u dijalogu “isti akteri tokom pet godina”.