Vučić: Podrška Makrona za kompromis sa Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je od predsednika Francuske Emanuela Makrona dobio podršku za pronalaženje kompromisnog rešenja sa Albancima na Kosovu i Metohiji i da se ne samo obezbedi mir u narednih godinu dve, već trajni mir kako bi se koncentrisali na ubrzani ekonomski napredak.

Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Makronom rekao da su razmotrili u razgovorima ključna pitanja vezana za region, bilateralne odnose dve zemlje i da je istakao da i Srbija i region gledaju u Pariz i Francusku koja je zahvaljujući Makronu postala mnogo značajnija i za region i Evropu nego što je to bila u nekom ranijem periodu.

Predsednici Francuske Emanuel Makron i Srbije Aleksandar Vučić saglasili su se danas u Parizu da reforma EU i proširenje na Zapadni Balkan nisu u kontradikciji, ali da je neophodno da Srbija ispuni svoje obaveze.

Makron je, na zajedničkoj konferenciji za štampu, naglasio da su reforma EU, koju je tražio, i proširenje EU dve različite stvari, iako ih je on povezao.

“Jedno je reforma EU, a drugo proširenje. Datum 2025.ostavlja dovoljno vremena. Želim da EU može da se reformiše pre te godine. Taj datum usleđuje nakon izbora novog Evropskog parlamenta, nove Evropske komisije.Period do tog datuma biće ključan za EU“, kazao je on.

Makron je rekao da već postoji napredak, ukazujući na francusko-nemački sporazum, što je do sada bilo nezamislivo o reformi EU.

“Želim da budemo u situaciji u evrozoni i EU da možemo da reformišemo našu organizaciju. Želim da to uradimo pre 2025“, podvukao je Makron.

On je istakao da nikome ne bi bila napravljena usluga ako bi bio primljen u aktuelnu EU koja loše funkcioniše, ne menjajući je.

Rekao je da Eu trenutno loše funkcioniše, da ne postoji solidarnost i da je prisutno mnogo različitosti.

“Ona funkcioniše na međuvladinom nivou, pozicije ljudi su se udaljile, i onaj ko blokira je u pravu nad ostalima. Moramo da imamo solidarniju, demokratskiju EU”, rekao je Makron dodajući da je formulisao određene predloge o kojima će se na izborima izjasniti građani EU.

Srbija je, podsetio je, počela pregovore sa EU, i dat je i datum kao referentni, ali on ne smatra da taj datum treba gledati kao nešto zacrtano, jer je, dodao je, već neophodno ispuniti kriterijume.

“Rekao sam i za druge zemlje koje su želele da krenu u pregovore. Treba da gledamo u ključne stvari, jer ako se ništa ne uradi Srbija nema šanse da uđe, ali ako vezano za identifikovane teme, kaos sto je vladavina prava i druge, postoji napredak onda je to moguće. Ako Srbija napreduje još brže možemo reći da pregovori napreduju i da mogu biti zaključeni“, objasnio je francuski predsednik.

Kako kaže, on ne želi nikakav formalistički, dodajući da EU mora da se reformiše kako bi mogla da se proširi.

“U dijalogu sa Srbijom važnije je da se bavimo pitanjima pred nama, umesto da kažemo 2025 ulazimo sigurno. Ako 2025. sve bude urađeno kao što je predviđeno Srbija će ući u EU, ako ne nećemo imati ambivalentnosti, a ako stvari budu išle brže, perspektiva može biti drugačija”, uveren je Makron.

Reforma EU i proširenje nisu kontradiktorne

Predsednik Vučić je naglasio da želja Makrona da se provedu reforme u EU nije u kontradikciji sa našom željom da se približivamo Evropi.

“Smatramo da će napori Makrona uroditi plodom, zato što je reč o posvećenom radu marljivog čoveka i zato će uspeti u Evropi”, uveren je Vučić.

Kazao je da Srbi moraju da razumeju da u ovom trenutku, sve i da predsednik Makron hoće da kaže „primiće vas sutra“, neće nas primiti dok ne završimo reforme u oblasti pravnog sistema, vladavine prava, ali pre svega je uslov za bilo šta da rešimo naše probleme sa Prištinom.

“Da li ćemo u tome uspeti, znate da nisam preveliki optimista, ali ću se boriti da to učinimo. Poštujem kod Makrona što ne voli formalne izjave koje su obično lepe, a ne znače ništa”, rekao je on.

Vučić je kazao da je bolje da se čuju stvarni problemi, jer će se onda suočavati sa njima, i znati da će neko da ih rešava.

Dodao je da je sa Makronom razgovarao i o regionalnoj ekonomskoj zoni, za koju, kako kaže, smatra da je veoma važna, i da nije stvaranje nikakve nove Jugoslavije, već jedinstvenog tržišnog ambijenta i boljih uslova za ulagače.

To je od presudnog značaja za nas. Nije zamena za EU. A kada budemo mi spremni onda će zemlje EU donositi odluku. Za nas je važno da imamo Francusku kao svog prijatelja i saveznika“, dodao je on.

Vučić je kazao da je uspeo, mučio Makrona da dobije obećanje da će doći u Srbiju, a ne samo on u Pariz.

“Na kraju sam uspeo. Očekujem vas u Beogradu punog srca i da to bude što pre”, zaključio je Vučić.

Vučić:Regionalna ekonomske zona za budućnost regiona

Formiranje regionalne ekonomske zone na Zapadnom Balkanu je veoma važna za budućnost svih zemalja u regionu, poručio je danas u Parizu predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Već radimo na tome sa Evropskom komisijom, ali za to nam je potrebna veliki  stimulans velikih lidera i Manuela Makrona i Angele Merkel, jer bez toga to neće ići”,rekao je Vučić novinarima.

Kako je naglasio, regionalna ekonomska zona je budućnost ne samo za Srbiju već možda i više za druge zemlje, jer će biti duplo više investitora.

“Ne mogu da shvatim da neki to ne razumeju”, rekao je Vučić.

Kako je naglasio, to nije formiranje nove Jugoslavije.

On je kazao da bi voleo da je mogao danas predsedniku Francuske da se obrati na perfektnom francuskom jeziku, iako ga uči i  sve razume, ali da još ne može slobodno da priča na tom jeziku.

“Meni je žao što mi ne govorimo dovoljno albanski jezik i što ne govorimo dovoljno mađarski jezik. Trebalo bi da znam perfektno i albanski i mađarski i sve druge jezike koji se govore na teritoriji naše zemlje”, dodao je Vučić..

Makron dolazi na jesen u Srbiju

“Želim da zahvalim predsedniku Vučiću na pozivu da 1. novembra posetim Srbiju i želim da ispoštujem preuzeti poziv”, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron na konferenciji nakon razgovora s Vučićem. Podsetio je zatim na dugotrajno i iskreno prijateljstvo i savezništvo dve zemlje koje je posebno potvrđeno u velikom ratu. Makron je rekao da je i o tome danas bilo reči, ali i o nekim aktuelnim temama i tome šta učiniti u budućnosti.

“Zaboravili smo koliko smo bili bliski, zajedno smo oslobodili Srbiju 2018, dali ste mi danas neka dragocena dokumenta, to stvara novu obavezu između nas…danas smo opet zajedno, mislim na zajedničke misije u Maliju, Libanu…”, naveo je Makron.

Francuska će i dalje podržavati Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, a u okviru toga i u rešavanju najosetljivijih pitanja, poručio je francuski predsednik.

Makron je naveo i da je razgovor počeo međusobnim čestitkama, Vučić je njemu čestitao titulu svetskog prvaka u fudbalu, a francuski predsednik Vučiću titulu Novaka Đokovića u Vimbldonu.

Šef francuske države dočekao je predsednika Vučića, uz vojne počasti, prisutnu gardu, ispred Jelisejske palate, nakon čega su započeli razgovore u četiri oka. Ovaj susret dvojice predsednika održava se u važnom trenutku, dan uoči nove runde dijaloga u Beograda i Prištine u Briselu, a prema ranijoj najavi Vučić i Makron će razgovarati o bilateralnim odnosima, naročito o ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, sa posebnim osvrtom na briselski dijalog i evropskim integracijama Srbije.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.