Obilaznica važna u “trci“ za putnicima

Na obilaznici oko Beograda kineski i azerbejdžanski izvođači, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, započeli su radove na izgradnji nedostajuće leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do tunela Straževica i obe trake do Bubanj Potoka.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je obilaznica oko Beograd veoma važna za dobijanje “trke“ sa Rumunijom i Bugarskom za preuzimanje putnika koji idu za Grčku ili Tursku.

Vučić je, posle obilaska radova na obilaznici oko Beograda, izrazio uverenje da će i najveći deo robnog transporta, kamionima, ići preko naše zemlje kada završimo ovaj put.

„Ta “trka“ je veoma bitna i zato je važno da završite radove pre vremena“, poručio je on.

Zahvalio se kineskim i azerbejdžanskim kompanijama koje zajednički rade na ovom projektu istakavši da je ovo važna stvar za našu zemlju.

Vučić je naglasio da je od ogromnog značaja za našu zemlju svaki izgrađeni kilometar, posebno obilaznice.

Obilaznica, prema njegovim rečima, olakšaće život žiteljima Rakovice, Čukarice, Voždovca, Grocke, a značajna je i za južni Banat.

„Tih 19,5 km su od izuzuetnog značaja za nas, jer time izbegavamo gužve i haos kroz Novi Beograd, Zemun, preko Gazele i drugih naših mostova, a posebno kroz voždovačke opštine“, objasnio je on.

Reč je o deonici ukupne dužine 19,5 km, koja obuhvata sektore obilaznice 4, 5 i 6. Sa prilaznim saobraćajnicama dužina deonice, koju su dobili kineski i azerbejdžanski izvođači, iznosi ukupno 20,4 km, a vrednost radova je 207 miliona evra. Radovi se finansiraju 85 odsto iz zajam Eksim banke Kine i 15 odsto iz budžeta Srbije. Ugovoreni rok za završetak radova je 20. jul 2021. godine ili 36 meseci, pod uslovom da kredit bude efektivan do kraja 2018. godine.

 

Veliko rasterećenje gradskih saobraćajnica

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić prisustvovao je početku radova na Obilaznici oko Beograda, izgradnji nedostajuće leve trake autoputa od mosta na Savi kod Ostružnice do tunela Straževica i obe trake do Bubanj Potoka.

Gradonačelnik je istakao da Beograd ima viziju koja grad usmerava u nekoliko osnovnih pravaca, a to su pre svega spuštanje na reke, izmeštanje industrije na obode grada, rasterećenje saobraćaja u gradu završetkom obilaznice oko Beograda, ali da ne bi trebalo zaboraviti ni ekologiju, odnosno ekološko unapređenje i zdraviji grad.

– Svi ovi pravci će Beograd učiniti funkcionalnijim i boljim za život njegovih građana.  Izgradnja ovog dela obilaznice, od Ostružničkog mosta do Bubanj potoka, daće veliki doprinos tome pa će Beograđani po njenom završetku lakše i brže stizati na svoja odredišta. Osim toga, rasterećenje gradskih saobraćajnica zasigurno donosi smanjenje zagađenja i buke, dok će tranzitni saobraćaj biti umnogome lakši i brži – rekao je Radojičić.

On je dodao da su Beograd i Srbija u fazi intenzivnog razvoja, verovatno najintenzivnijih koje, kako je rekao, njegova generacija pamti.

– Za izgradnju velikih infrastrukturnih radova izuzetno su bitni kvalitet, poštovanje rokova i dugoročnost. Nadam se i verujem da će izvođači radova i svi drugi koji budu učestvovali u ovom poslu, biti motivisani, posvećeni i pre svega odgovorni. Radujem se početku i toku radova, a naravno i završetku posla, koji će život Beograđana učiniti kvalitetnijim – rekao je gradonačelnik.

 

Vučić u Kini očekuje ugovor o deonici Preljina-Požega

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio da planira, tokom predstojeće posete Kini, da sa kineskim vlastima potpiše ugovor o izgradnji deonice autoputa Preljina-Požega.

Vučić je, obraćajući se nakon obilaska radova na obilaznici oko Beograda, rekao da će u septembru, na poziv kineskog predsednika Ši Ðipinga, boraviti u Kini, i da će zamoliti da se potpiše ugovor za važnu deonicu autoputa.

Preneo je da je dobio i pismo kineskog premijera Li Kećijanga u kojem se naglašava odlična saradnja dve zemlje.

Prema njegovim rečima kineske kompanije odlično rade svoj posao, i pre rokova završavaju posao, što je od izuzetnog značaja ako želimo da pobedimo u trci za tranzitnim putnicima i prevoznicima robe.

Vučić je preneo da mu se Kećiang u pismu zahvaljuje na unapređenju bilateralnih odnosa.

Pismo je predsedniku Srbije uručio ambasador Kine u Srbiji Li Mančang koji je rekao da je postao „najsrećniji i najvredniji kurir između dve države“.

„Postao sam najsrećniji i najvredniji kurir između dva vlade , dva predsednika. Uručio sam pismo predsedniku Vučiću od kineskog premijera LI Kećiang koji se zahvalio predsedniku Srbije što daje snagu unapređenju bilateralnih odnosa“, rekao je Li tokom obilaska radova obilaznice oko Beograda.

Li očekuje da će kineska kompanija posao uraditi po dogovoru i u roku.

 

Žeželjev most u punom kapacitetu do polovine avgusta

Do polovine avgusta Žeželjev most u Novom Sadu biće pušten u punom kapacitetu, jer su i drumske saobraćajnice završene, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara u Ostružnici, rekao da će svečanom otvaranju prisustvovati i evropski komesar Johanes Han.

„Završili smo sve. Vidite kako sve može lepo da funkcioniše kad ljudi rade koordinisano, ozbiljno i odgovorno. Na otvaranje će doći i Han, i EU je značajnim sredstvima pomogla i hvala im na tome“, rekao je Vučić.

Preko Žeželjevog mosta za sada funkcioniše samo železnički saobraćaj.