Ulaganja u Industrijsku zonu Sever 4 se vraćaju u gradsku kasu kroz porez

Za prvih šest meseci ove godine, u odnosu na isti period lane, u novosadskoj kasi je 650 miliona dinara više od poreza na zarade, potvrdio je za RTV gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Opremanjem industrijske zone Sever 4, uz međunarodni auto-put, Novi Sad je otvorio šanse za ubrzani razvoj, kaže gradonačelnik i dodaje da je, pored proizvodne hale u kojoj radi fabrika Lir, prodata parcela površine 6 hektara na kojoj će češki investicioni fond takođe graditi proizvodnu halu.

Pre dve godine je najavljena kao najvažnija investicija u Novom Sadu. Pre godinu dana u prvu proizvodnu halu ušla je kompanija “Lir”. Danas, to je prvo za šta se interesuju investitori – Industrijska zona Sever 4.

Nekada obične parcele na oko 40 hektara uz međunarodni put, sada su potpuno komunalno opremljenje. Opozicija je zamerala da se uzalud troše pare za izgradnju prve proizvodne hale u zoni Sever 4, koja je izdata kompaniji “Lir”, što je i bilo inicijalna kapisla za dalji razvoj zone. Danas budžetski proračun pokazuje ko je bio u pravu. Više od 650 miliona dinara u prvom delu godine od poreza na zarade, u odnosu na isti period lane, samo je jedan od pokazatelja tendencije ubrzanog razvoja Novog Sada, kažu ekonomisti, ali i dodaju da se to u gradu vidi na svakom koraku.

Osim dolaska velikih multinacionalnih kompanija poput “Lira”, “Delfija”, “Kontinentala”, ubrzanom privrednom razvoju Novog Sada doprinose i snažan IT sektor, ali i Univerzitet. Poslednji podaci Nacionalne službe za zapošljavanje pokazuju da je, u odnosu na prvih šest meseci prošle godine, 5.075 Novosađana više dobilo radne knjižice.