Naplata smanjuje korišćenje plastičnih kesa

U Srbiji jedna osoba prosečno potroši sedam plastičnih kesa dnevno, odnosno oko dve i po hiljade kesa godišnje. Kako bi se sprečila prekomerna upotreba, ministarstvo za zaštitu životne sredine predložilo je rešenje da se plastične kese naplaćuju dva dinara. Tu incijativu podržali su veliki trgovinski lanci.

Ministar zaštite životne sredine rekao je da je upotreba plastičnih kesa prepolovljena od kada su veliki trgovinski lanci počeli da ih naplaćuju.

Iz Univereksporta poručuju da žele da budu dobar primer manjim radnjama, kao i da je akcija naplate kesa, iako se sprovodi samo sedam dana, već urodila plodom.

“Reakcije su sjajne, pogotovo što Univereksport donira dva dinara udruženju Nurdor za svaki račun na kom nije plastična kesa. Time potrošači još imaju dodatnu vrednost, sa jedne strane štite životnu sredinu, sa druge strane rade nešto mnogo lepo i važno, pomažu našoj deci”, kaže Milica Ivanković, Univereksport.

Danas svet ulazi u ekološki dug, što znači da prirodne resurse trošimo brže nego što se oni obnavljaju. To je dobar podsetnik da moramo biti odgovorni prema planeti. Iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine ističu da su najveći ekološki problemi u Vojvodini nedostatak sanitarnih deponija, otpadne vode, ali i nesavesni građani.

“Ako sebi objasnimo da smo mi ti koji sebi sečemo tlo pod nogama, onda ćemo svoje navike itekako menjati. Ako to stavimo u drugi plan, živećemo svaki dan kao da je sve u redu, a samo ako se postavi pitanje pitke vode, čistog vazduha, mi smo već u problemu, a mi sami utičemo na stvaranje tih problema”, kaže Brankica Tabak, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Iako je za rešavanje problema neophodna saradnja i reakcija nadležnih institucija, ne smemo zaboraviti na to da smo svi odgovorni. Odlagati pravilno smeće, štedeti vodu, ne koristiti plastične kese. Neka to budu naši mali doprinosi planeti i navike koje ćemo prenositi na generacije koje dolaze.