Počeo 18. Ilindanski crkveno-narodni sabor

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je liturgiji u okviru 18. Ilindanskog crkveno-narodnog sabora, koji organizuju Srpska pravoslavna crkva (Parohija pri Hramu Vaznesenja Gospodnjeg) i Centar za negovanje tradicija podneblja ”Ravničar” iz Novog Sada.

On je potom obišao i izložbu “Novi Sad u revoluciji 1848 – 1849. godine” o kojoj je govorio direktor Istorijskog arhiva Grada Novog Sada Petar Đurđev, a koja će u naredna dva dana biti postavljena u sklopu sportsko-poslovnog kompleksa “Slana bara”. Time je počela i tradicionalna manifestacija “Grom fest”, ispred Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Sentandrejskom putu.

“Čestitam svim građanima koji slave današnji praznik, Svetog Iliju i želim da se zahvalim sveštenstvu Hrama na pozivu da sa žiteljima MZ “Klisa”, “Slana bara” i “Vidovdansko naselje” prisustvujem obeležavanju jednog od najvećih hrišćanskih praznika. Ovo je takođe i datum kad je pre 18 godina počela izgradnja hrama, koji je danas epicentar duhovnog života građana ove tri mesne zajednice. U duhu današnjeg praznika, organizovano je više manifestacija, a jedna od njih je i izložba u holu dvorane “Slana bara” posvećena jednom veoma bitnom istorijskom momentu za naš grad i pokrajinu”, kaže Vučević.

Gradonačelnik najavljuje da će se nastaviti investiranje u ovaj deo grada, i da se već naredne nedelje očekuje saglasnost Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i urbanizam za početak najveće ovogodišnje investicije, tj. za početak izgradnje Sentandrejskog bulevara.

“Ta investicija će promeniti fizionomiju i karakter ove tri mesne zajednice i popraviti kvalitet života građana. Paralelno sa ovom investicijom, planiramo i nastavak proširenja kanalizacione mreže, a zahvaljujući građanima koji pružaju podršku celom procesu, napredujemo u tom zadatku. Trenutno teku radovi na rekonstrukciji Sentandrejskog mosta koji nije rekonstruisan više decenija, a zajedno Grad Novi Sad i preduzeće „Putevi Srbije” vrše rekonstrukciju i projektovanje novog mosta, tzv. „sentandrejskog blizanca”, kako bi budući bulevar dobio pun profil. Jedan od prioriteta Grada je i izgradnja vrtića u Orahovoj ulici, a mi smo taj projekat kandidovali i Svetskoj banci, koja je pokazala veliku zainteresovanost za finansiranje izgradnje”, kaže Vučević.

Starešina Hrama protojerej Branko Ćurčin istakao je da će i ove godine uz prigodan program visoke umetničke vrednosti biti obeležen ovaj, u srpskom narodu, poznati verski praznik na kome se iskazuje zborovanje, sabranje i zajedništvo. On je naglasio da će u programu učestvovati SKUD “Železničar” – Folklorni ansambl “Vila”, KUD “Mitropolit Stefan Stratimirović” Kulpin, KUD “Stevan Mokranjac” Kać, KUD “Vinogradar” Ledinci KUD “Stepino kolo” Stepanovićevo, kao i glumci, tamburaši, gajdaši i guslari, a biće upriličen i vatromet. U nedelju ujutru će tim povodom biti upriličen i Memorijalni turnir u malom fudbalu “Zoran Đaković” u sportsko-poslovnoj hali “Slana Bara”.