Dodik: Srbima je dosta poniženja, vreme da definišu svoj nacionalni i državni cilj

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je vreme da Srbi izađu sa jasnim političkim, nacionalnim programom i zahtevima, koji bi mogli da budu njihov cilj u ovom veku, za razliku od prethodnog, koji je, kaže, za nas bio katastrofalan vek.

“Međunarodne okolnosti su se promenile”, kaže Dodik u Intervjuu Tanjugu.

On napominje da ne misli na promene američkog ili nekog drugog međunarodnog stava, mada se i tu, kako kaže, nešto menja, već na činjenici da, recimo, u proteklih 20 godina Dejtonski sporazum nije poštovan, da su umanjena prava Republike Srpske, da je položaj naših sunarodnika u okolnim zemljama težak i, konačno, da je Srbima sada već dosta svih poniženja.

“Vreme krajem devedesetih godina i loš period srpskog naroda je prošlost. Moramo da se izdignemo iznad toga i da kažemo: ‘Da, ovde smo stali, dovde smo došli, šta je to što želimo da uradimo da nama bude bolje?'”, uveren je predsednik Srpske i dodaje:

“A ne ovako pocepani na srpski nacionalni i državni korpus, zaokupljen stalno nekim rešenjima, da li Kosovo, da li Republika Srpska, da li vamo, da li tamo, bez jasnoga putokaza kud idemo…”.

Ali, ističe Dodik, prvo – razgraničenje.