Potpisan sporazum o izgradnji kineske fabrike u Zrenjaninu

Potpisan sporazum za izgradnju fabrike guma Shandong Linglong u Zrenjaninu,kome je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Za izgradnju pogona, Grad obezbedio 136 hektara zemljišta, a posao u fabričkim halama će dobiti 1.500 radnika.

Sporazum su potpisali ministar privrede Goran Knežević i izvršni direktor kineske kompanije Ven Bang.

Li:Biće još kineskih investicija u Srbiji,Vučić posvećen napretku

Ambasador Kine u Srbiji Li Mančang zahvalio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na posvećenosti napretku zemlje, bez kojeg, kaže, ne bi bilo današnjeg sporazuma o izgradnji fabrike guma Shandong Linglong u Zrenjaninu, i poručio da će biti još više kineskih investiicja u Srbiji.

“Ja sam čvrsto uveren da će više kineskih kompanija da dolaze da investiraju u Srbiju. Budite uvereni šta sam vam rekao, zapamtite, doći će još više kineskih investiicja”, rekao je Mančang i dodao da će investicija biti realizovana zahvaljujući „otvorenosti, sposobnosti, efikasnosti našeg prijatelja, predsednika Vučića“.  “Zahvaljujem mom prijatelju Vučiću, bez njega ne bi bilo potpisivanja ovog sporazuma”, rekao je kineski ambasador.

On je dodao da kineska kompanija izgardnjom fabrike učestvuje u projektu kineskog presednika Ši Ðipinga “Jedan pojas, jedan put“.

Izvrsni direktor kompanije, Feng Vang preneo je prisutnima da se seća da je predsednik Vučić najmanje tri puta učestvovao na sastancima, te davao sugestije da bi se projekat realizovao. „Želim da se najiskrenije zahvalim predsedniku Vučiću za pomoć, bez koje ovaj projekat danas ne bi bio realizovan. On je od prvog dana u tome učestvovao i video sam kod njega veliku želju da uradi nešto dobro za svoju zemlju“, podvukao je on. Vang je kazao da je u pregovorima kao partnera imao i veoma efikasnu vladu. Rekao je da je razmatrao izgradnju fabrike u okolnim zemlajma, ali da je odluka pala na Srbiju, zemlju koja daje nadu za uspešnu investiciju.
Zahvalio se i ambasadoru Kine rekavši da je kod njega ostavio veliki utisak time što ima odlične odnose sa predsednikom Srbije, dodajući da on predsatvlja most prijateljstrva dve zemlje. Vang je rekao da se radi o strateškoj investiciji u Srbiju vrednosti od 800 miliona evra, kao i da će fabrika zapošljavati 1.200 radnika.
Planirani su prihodi od poslovanja buduće fabrike u visini od 600 miliona evra godišnje, ukazao je on dodajući da će proizvodi iz Zrenjanina uglavnom snabdevati velike evropske proizvođače automobila. „Uvereni smo da ćemo time dati doprinos razvoju srpske privrede“, naglasio je on.

Vučić: Srbija 2. po rastu BDP u Evropi u kvartalu, 3. u polugodištu

Predsednik Srbije izjavio je da je Srbija po rastu BDP na drugom mestu u Evropi u drugog kvartalu, odmah iza Poljske, a deli treće mesto sa Mađarskom, kada je u pitanju prvo polugodište 2018. godine, posle Irske i Poljske.

Vučić je, u obraćanju nakon potpisivanja sporazuma o izgradnji fabrike guma kineske kompanije „Shandong Linglong“ u Zrenjaninu, rekao da se istovremeno javni dug zemlje smanjuje, da će do kraja godine moći da ide i ispod 50 odsto, da Srbija šest godina ima najčvršću valutu i na istom je nivou za sve to vreme i ima stopu rasta mimo očekivanja i MMF i Svetske banke. Kako je rekao, ponosan je na građane, na penzionere. . . na sve one koji su verovali i znali da će se doći do rezultata, i naveo da bez njihove podrške tih rezultata ne bi bilo.

On je kineskim prijateljima, partnerima i investitorima, poželeo da ostanu dugo u Srbiji, da zajedno radimo i da Srbija nastavi da se ubrzano razvija. Poručio im je da su Zrenjanin, Beograd i Srbija njihova druga kuća, a kineskom ambasadoru Li Mančangu, uz poruku da mu je Beograd prva kuća, poželeo da još dugo ostane i uputio zahvalnost na svemu što je učinio za našu zemlju.

Kako je Tanjug ranije najavio, kineska kompanija za proizvodnju automobilskih guma „Šandong Linglong“ planira investicioni projekat u Srbiji vredan 994,4 miliona dolara (870,4 miliona evra). Na zvaničnom sajtu Šangajske berze, Srbija je označena kao investicioni cilj „Šandong Linglonga“ u inostranstvu.

Ta kompanija u dokumentu podnetom Šangajskoj berzi navela je da planira da izgradi fabriku guma u Slobodnoj trgovinskoj zoni Zrenjanina.

U dokumentu se kaže da je planirano da izgradnja fabrike zvanično započne u aprilu 2019. i da se odvija u tri faze, pri čemu bi zadnja faza bila okončana u martu 2025. godine.

Navodi se da kineska kompanija planira da u toj fabrici u Srbiji godišnje proizvodi 13,62 miliona komada radijalnih guma visokih performansi.

„Šandong Linglong“ odlučio je da fabriku izgradi u Srbiji zbog nižih troškova investicije, gradnje, radne snage i energije u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Navodi se da projekat tek treba da odobri kineska državna Komisija za nacionalni razvoj i reformu, kao i Ministarstvo trgovine Kine i Državna administracija za razmenu s inostranstvom.

Brend kineske kompanije „Linglong tajer“ je zvanični globalni partner u sektoru automobilskih guma italijanskog fudbalskog kluba Juventus.