Počela školska godina, u 1.000 škola skraćeni časovi

ova školska godina za osnovce i srednjoškolce u Srbiji počela je danas. Učenici u centralnoj Srbiji imaće u narednoj školskoj godini četiri raspusta – jesenji, zimski, prolećni i letnji raspust.

Učenici u Vojvodini imaće jedan raspust manje, jer je izostavljen jesenji raspust.

Kalendarom obrazovno-vaspitnog rada za osnovne škole prvo polugodište počinje sutra i završava se 31. januara 2019. godine.

Drugo polugodište počeće u ponedeljak, 18. februara 2019. godine, a završava se u petak, 31. maja za učenike osmog razreda, odnosno u petak, 14. juna za učenike od prvog do sedmog razreda.

Na prvu kratku pauzu – jesenji raspust, učenici će već u novembru i taj raspust trajaće četiri dana od 9. do 12. novembra.

Zimski raspust za učenike u Vojvodini, prema obrazovno-vaspitnom kalendaru koji donosi Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, počinje 24. decembra, a završava se 14. januara 2019. godine.

Sindikati: Časovi skraćeni u više od 1. 000 škola

U više od 1.000 škola u Srbiji časovi su danas skraćeni na 30 minuta, saopštila su četiri prosvetna sindikata koji su danas štrajkovali.

Oni u zajedničkom saopštenju navode da nastavljaju borbu da se prosvetni radnici nađu u devetoj platnoj grupi.

Naredni štrajk najavljuju za 11. septembar.

U štrajku su danas bili Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS “Nezavisnost”, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije.

Za učenike u ostatku Srbije raspust je podeljen u dva dela. Prvi deo počinje u četvrtak, 3. januara, a završava se u utorak, 8. januara 2019. godine. Neradni će biti i 1. i 2. januar zbog Nove godine.

Drugi deo zimskog raspusta počinje u petak, 1. februara, a završava se u četvrtak, 14. februara 2019. godine. Na zimski raspust se naslanja i Dan državnosti, te će tako drugo polugodište početi 18. februara.

Za učenike u Vojvodini prolećni raspust počinje od petka, 19. aprila i traje do četvrtka, 2. maja, dok za đake u ostatku Srbije počinje u utorak, 30. aprila i traje do 3. maja.

Za učenike osmog razreda predviđeno je da probni završni ispit polažu  12. i 13. aprila , a završni ispit polagaće u ponedeljak, utorak i sredu 17, 18. i 19. juna.

Ove školske godine, u 33 škole širom Srbije, upisana su 344 đaka migranta, saopštio je Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Radi se o deci migrantima školskog uzrasta smeštenoj u centrima za azil i prihvatnim centrima kojima upravlja Komesarijat.

Sva deca su prošla obavezan sistematski pregled i naći će se danas u školskim klupama.

Kako se navodi, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od ove godine 33 mališana biće uključena i u obavezno predškolsko obrazovanje koje će se održavati u prostorijama područnih škola, a ponegde i u predškolskim ustanovama.

Među decom migrantima koja polaze u školu ima i 27 maloletnika bez pratnje, o kojima posebnu brigu vode nadležni centri za socijalni rad.

Škole koje primaju decu migrante nalaze se u jedinicama lokalne samouprave u kojima su smešteni i centri za azil i prihvatni centri.

Nastavnici u tim školama prošli su obuku i upoznati su sa Stručnim uputstvom za uključivanje učenika izbeglica/tražilaca azila u sistem obrazovanja i vaspitanja koje je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dodaje se u saopštenju.

Kako ukazuje Komesarijat, predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje zakonom je propisano kao obavezno i besplatno, a Srbija je jedna od retkih zemalja koja je u svoj obrazovni sistem uspešno uključila decu migrante zbog čega joj međunarodna zajednica, pre svega EU, odaje priznanje.

U okviru Podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji za jedan broj prihvatnih i centara za azil finansira se i prevoz dece do škola.

U ovom trenutku u pet stalnih centara za azil i 10 prihvatnih centara smešteno je ukupno 3.360 migranata većinom iz Avganistana, Pakistana, Irana, Iraka i Sirije, podseća se u saopštenju.