Festival igre i muzike “Zov ravnice” u Novom Sadu

Festival igre i muzike “Zov ravnice” se održava osmi put za redom od 04.10.-07.10.2018. godine na Trgu slobode, ispred Gradske kuće. Manifestacija je trebala tradicionalno da se održi u junu mesecu, ali je zbog loših vremenskih uslova odložena.

 Festival će pored nastupa plesnih grupa, kud-ova, muzičkih grupa, horova, benova obeležiti i defile učesnika kroz Dunavsku i Zmaj Jovinu ulicu. Celokupan program festivala upotpuniće i brojni izlagači svojim rukotvorinama, suvenirima kao i tradicionalnim prizvodima za jelo i piće sa našeg podneblja.

Cilj festivala je promovisanje folklorne baštine, edukacija mladih o njihovoj tradiciji, običajima, razmena iskustava i znanja radi jačanja tradicije i međusobnog razumevanja. Održavanje jednog ovakvog festivala je od velikog značaja za Grad Novi Sad, ali i za celu Republiku Srbiju, za promovisanje rada i dostignuća mladih i svojevrstan podsticaj za dalje bavljenje umetničkim stvaralaštvima.

Udruženje “Veliko kolo” je godinama unazad organizator i suorganizator brojnih manifestacija u gradu. Jedna od tih manifestacija je Internacionalni festival igre i muzike “Zov ravnice”. Festival je prvi put održan početkom juna 2011. godine, sa željom da okupi što više ljudi koji će svojom muzikom, pesmom i igrom deliti radost i osmehe uživajući u lepotama koji ravnica nosi sa sobom. Broj učesnika, kao i posetilaca je iz godine u godinu rastao, a u prethodnoj godini festival je zabeležio rekordan broj prijavljenih učesnika i to preko 3. 000 kako iz Srbije, tako i iz inostranstva.

Izvor: rtv.rs