Energija iz otpada

Nova biogasna elektrana gradi se u Lukićevu, kraj Zrenjanina, a investitor je privatna firma „Vinex etil“, koja ovde posluje od 2013. godine.

Reč je o kompaniji koja poseduje destileriju, farmu muznih krava, a kada se ciklus investiranja završi, u Lukićevu će biti i nova biogasna elektrana ovog investitora. Kako se moglo čuti na predstavljanju projekta, nova investicija rešila bi i problem sa neprijatnim mirisima na koje se meštani žale.

– Njih neće više biti kada energana startuje, jer će otpad biti sirovina za pokretanje energane, obećao je zrenjaninski gradonačelnik Čedomir Janjić obilazeći gradilište.

– Kompletan otpad će se pretvarati u biogas, a biogas u energiju, svaki motor sa unutrašnjim sagorevanjem kao nusproizvod oslobađa toplotnu energiju koja će umesto sadašnjeg uglja, pokretati destileriju, a koristiće se i za potrebe farme, kaže vlasnik Goran Ilić. Kako kaže, u pogonu za proizvodnju etil alkohola dnevna potrošnja sirovine je oko 25 tona kukuruza, a za biogasno postrojenje na godišnjem nivou trebaće još 22.000 tona kukuruzne silaže ili neke druge biomase.

Biogasno postrojenje, jačine 2 MW, u Lukićevu treba da počne sa radom za 12 meseci. Ovo je druga bioenergana na teritoriji grada Zrenjanina, pored već izgrađenog postrojenja koje radi u Botošu.

Izvor: danas.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.