Približavanje umetnosti slepim ljudima kroz izložbu slika

U ponedeljak, 24. septembra, u 20 časova, u Galeriji SULUV biće održano otvaranje izložbe Marije Jevtić. Izložba će trajati do 5. oktobra 2018.

“Ideja u ovom radu je da svoje slike koje su rađene na platnu uljanim i akrilnim bojama reinterpretiram u trodimenzionalne objekte uz pomoć 3D štampača i digitalne tehnologije i da na taj način približim umetnost slepim i slabovidim osobama”, rekla je Marija.

“Reinterpretacija klasične umetnosti u digitalnu umetnost je uzet kao osnovni okvir unutar kojeg sam se kretala pomoću dva pojma: klasično i digitalno. Oba pojma predstavljaju različite epohe, u kojem pojam klasične umetnosti podrazumeva daleko duzi vremenski period, te ga je teže koristiti a da se ne opredelim za jedan kraći vremenski period u kojem se vizuelni znak nametnuo kao dominantan u odnosu na neke druge ikonografije šireg klasičnog nasledja. Stara terminologija je postala neupotrebljiva pa se logički može zaključiti i da se nasledje stare vizuelnosti može teže koristiti. Moje istraživanje zasniva se na klasičnoj lepoti koja ne pokazuje čoveka onakvim kakav on jeste, već ga prikazuje kao neki posebni ideal koji se uskladjuje sa onim što je spolja i onim što je unutra, ali posebno me zanima estetika klasične umetnosti i mogućnost njenog transvera u digitalno”, dodala je ona.

Nakon završene srednje umetničke škole, diplomirala je slikarstvo na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Dušana Todorovića, master studije na istom smeru pod mentorstvom profesora Vidoja Tucovića. Trenutno na na doktorskim studijama na Prirodno tehničkom fakultetu u Ljubljani pod mentorstvom profesorice Helene Gabrijelčič Tomc. Saradnik je u nastavi u Visoko tehničkoj školi strukovnih studija u Novom Sadu. Aktivno izlaže od 2009. U svom dosadašnjem radu bavi se pitanjima prolaznosti, onostranog ,a u poslednjih godinu dana otvara novo polje i bavi se reinterpretacijom kalsične umetnosti u digitalnu umetnost.

Izvor: rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.