Milanu Miciću i Miloradu Grujiću nagrade “Teodor Pavlović”

Žiri u sastavu dr Mirjana Brković (predsednik), prof. dr Srđan Šljukić i Radovan Vlahović doneo je jednoglasnu odluku da Nagrada “Teodor Pavlović” za najbolju knjigu pripadne dr Milanu Miciću za knjigu “Ab ovo” (RTS, Beograd 2018), a Nagradа “Teodor Pavlović” za životno delo književniku Miloradu Grujiću.

Nagrade se dodeljuju u okviru manifestacije Dani Teodora Pavlovića koju organizuje Banatski kulturni centar iz Novog Miloševa u saradnji sa Maticom srpskom iz Novog Sada, pod pokroviteljstvom Opštine Novi Bečej i Mesne zajednice Novo Miloševo.

Manifestacija će se održati po devetnaesti put od 27. septembra do 5. oktobra 2018. godine u Novom Miloševu. Nagrade će Miloradu Grujiću i Milanu Miciću biti uručene 27. septembra u 19:30 časova u Banatskom kulturnom centru u okviru svečanog programa otvaranja manifestacije.

Milan Micić je doktor je istorijskih nauka i književnik. Rođen je 1961. godine u Zrenjaninu. Autor je trideset i četiri knjige iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka. Dobitnik je književnih nagrada za kratku prozu “Stevan Sremac” (Niš, 1999), SKPD “Prosvjeta” Šamac (Šamac, 2011), “Milovan Vidaković” (Budimpešta, 2014), “Vukašin Conić” (Leskovac, 2014, 2016), “Andra Gavrilović” (Svilajnac, 2015). Dobitnik je i Specijalne povelje “Vladimir Ćorović” u oblasti istoriografije SPKD “Prosvjete”, Gacko. Za knjigu kratkih priča “Mesec od venecijanskog sapuna” nagrađen je 2014. godine književnom nagradom “Andrićeva staza” SKPD “Prosvjeta” Republike Srpske. Nagrađen je Sretenjskom poveljom srpskih institucija iz Mađarske 2017. godine. Prevođen je na nemački, rumunski i mađarski jezik. Živi u Novom Sadu.

Nagrada “Teodor Pavlović” za životno delo

Nagrada “Teodor Pavlović” za životno delo dodeljuje se Miloradu Grujiću na predlog Gradske biblioteke u Novom Sadu i prof. dr Milivoja Nenina.

Milorad Grujić je rođen 1950. godine u Zrenjaninu. Objavio je 15 knjiga pesama, priča, romana, na više jezika, od kojih su neke doživele i do pet izdanja. Dobitnik je više književnih nagrada: “Brankova nagrada” za najbolju knjigu poezije za 1977. godinu, “Pečat varoši sremskokarlovačke”, prva nagrada CK SSOJ za poeziju 1973, X Kongres omladine i studenata u Berlinu, 1973, nagrada za prozu “Karolj Sirmai”, 1987, “Zlatni bestseler” TV Beograda, 2000. Bio je zaposlen tokom svoje radne karijere u Centru za kulturu u Zrenjaninu, Kulturno-prosvetnoj zajednici Vojvodine, Književnoj zajednici Novog Sada, RTV Vojvodine, Izdavačkom preduzeću Matice srpske, Arhivu Vojvodine. Književni radovi prevođeni su mu na engleski, francuski, nemački, mađarski, slovački, rumunski, rusinski. Živi u Novom Sadu.

Izvor: rtv.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.