Luka Novi Sad uskoro dobija novog vlasnika

Luka Novi Sad novog vlasnika najverovatnije će dobiti krajem oktobra. To je za Radio-televiziju Vojvodine potvrdio državni sekretar ministarstva privrede Dragan Stevanović. Početna cena Luke je 16 miliona evra, a interesovanje je do sada pokazao veliki broj uspešnih svetskih kompanija.

Godinama unazad Luka Novi Sad odolevala je pokušajima da iz državnog pređe u privatno vlasništvo. Posle detelajne analize i sređene dokumentacije, početkom septembra raspisan je tender za prodaju 99,4 odsto akcija tog preduzeća. U ministarstvu privrede objašnjavaju zašto su se odlučili na taj potez.

Dragan Stevanović, državni sekretar ministarstva privrede kaže:

– Finansijska ekonomska i svaka druga situaciju u Luki je takva da persperktiva za tu komapniju nije izvesna na duži rok. Potrebne su investicije. Poslednjih godina i promet im znatno pada.

Neke od poznatijih svetskih kompanija koje su pokazale interesovanje za novosadsku Luku su Dubai Port World iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nemački Renus i američka grupa Valona. Poslednji rok za učešće na tenderu je 22. oktobar. Dva dana kasnije otvaraju se koverte sa svim pristiglim ponudama, kada će se i saznati novi vlasnik novosadske luke.

Izvor: mojnovisad.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.