“Noć istraživača” u Novom Sadu

Trinaesta “Evropska noć istraživača”, po deveti put održava se u Novom Sadu, u petak, 28. septembra…
Organizatori manifestacije priređuju najavne događaje pred početak najveće evropske naučne žurke – stručno vođene ture u Muzeju Vojvodine i šetnju kroz Novi Sad i nauku.

“Godina 2018. je posvećena kulturnom nasleđu, pa će se tom temom voditi više od 250 gradova širom Evrope, ali i 26 gradova u Srbiji”, rekla je Milana Krstin, PR manifestacije “Noć istraživača”.

“Sugrađani će moći da sretnu novosadske naučnike, da se upoznaju sa onim šta oni rade tokom cele godine, a mogu da sednu i popiju neki topli napitak i da ih pitaju sve ono što ih je do sada interesovalo, a nisu imali gde i koga da pitaju”, ističe Milana i dodaje da i na taj način ova manifestacija doprinosi konekciji nauke i građana,

U četvrtak, 27. septembra, svi radoznali Novosađani moći će da krenu u šetnju kroz kulturnu i naučnu prošlost grada. Tura “Šetnja kroz Novi Sad i nauku” počinje u 17 sati, ispred zgrade pošte, Narodnog heroja br. 2, i podrazumeva obilazak znamenitih zgrada.

Dan kasnije, manifestacija će se održati na dve lokacije: u tržnom centru “Big” od 15 do 22 časa gde će se posetiocima kroz zanimljive eksperimente i interaktivne radionice predstaviti devet interdisciplinarnih grupa novosadskih istraživača i u Kulturnom centru “Lab” od 19 časova pa sve do 1 čas iza ponoći gde će se na programu naći predavanje na temu hrane, degustacija “Novih ukusa naše prošlosti”, naučni kviz i svirka benda “Justin Case”.

Noć evropskih istraživača se održava svake godine širom Evrope u preko 250 gradova.

Osim Novog Sada, ovom projektu pridružuje se još 25 gradova Srbije.

 

 

Izvor: rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.