Skupština evropskih regija u Novom Sadu

U Skupštini AP Vojvodine u toku je trodnevno jesenje zasedanje Skupštine evropskih regija (AER), na kojem je oko 150 predstavnika regiona iz 15 evropskih zemalja. Oni debatuju o ruralnom razvoju, privrednoj saradnji regiona, ekologiji, mladima, migrantskoj krizi.

Za pokrajinski parlament je velika čast što je domaćin AER-u, koji je najveća i najuticajnija mreža regiona u EU, a Vojvodina već 16 godina aktivno učestvuje u radu ove organizacije, naveo je u pozdravnom govoru predsednik Skupštine APV Ištvan Pastor.

„Kao i prilikom osnivanja, misija AER-a je da osnaži ulogu regiona u izgradnji inkluzivnih zajednica i formulisanju humanih odgovora na probleme ovog vremena i istorijsko-političkog trenutka”, naveo je Pastor, saopšteno je iz Skupštine Vojvodine. Aktivnim i posvećenim angažmanom u ovoj asocijaciji, APV želi da razvija svoje potencijale i blisko sarađuje sa drugim evropskim regijama, naglasio je potpredsednik vojvođanske skupštine i AER-a Damir Zobenica.

 

 

Po njegovim rečima, paralelno je organizovan Regionalni poslovni forum, a učestvuje 140 kompanija iz 16 zemalja. Pokrajinski premijer Igor Mirović naveo je na otvaranju skupa da o značaju AER-a najbolje govori veliki broj regiona članova i njihova zainteresovanost za različite modele saradnje i konkretne projekte.

Putem video-poruke prisutnima se obratila i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je istakla da je ovaj skup od velikog značaja za celu republiku i da se sigurna da će APV biti dobar domaćin.

Potpredsednica AER-a Nina Bjornbi navela je da organizacija ima bogato iskustvo u radu sa regionima čije zemlje nisu članovi EU, te da izražava spremnost i otvorenost za razmenu pozitivnih iskustava i dobrih praksi.

Izvor: politika.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.