Počinje „Dečija nedelja“ u Novom Sadu

Manifestacija „Dečija nedelja“ počinje danas i trajaće do 7. oktobra u Novom Sadu pod sloganom „Moje je pravo da živim srećno i zdravo – za odrastanje bez nasilja“.

Organizator „Dečije nedelje“ je Udruženje „Život kao inspiracija“ uz podršku Grada Novog Sada.

Decu, njihove roditelje i sve ostale zainteresovane očekuje bogat program koji započinje otvaranjem manifestacije u Studiju M večeras u 18 časova besplatnim koncertom na kojem će učestvovati više od 150 učesnika različitih uzrasta.

Kao i svake godine biće izvedene mnoge pozorišne predstave, predviđene su i kreativne radionice otvorenog tipa, a svi sadržaji su besplatni. Tokom narednih sedam dana biće održani Program i radionicu nenasilne komunikacije koji su namenjeni predškolcima. Tu su i brojne aktivnosti usmerene na borbu protiv vršnjačkog nasilja u školama.

U petak, 5. oktobra, sa početkom u 9 časova, na otvorenim terenima OŠ „Nikola Tesla“ biće održane „Olimpijske igre za sve“. Manifestacija je inkluzivnog karaktera i namenjena je deci od pet do 11 godina. Projekat je osmišljen u cilju promovisanja socijalne inkluzije kroz sportske aktivnosti i vršnjačku podršku.

Zatvaranje Dečije nedelje biće u nedelju u 12 časova u dvorcu Eđšeg koncertom „S muzikom se lepše živi“ u izvođenju Udruženja „Družiciranje – muziciranje“.

Promoter “Dečije nedelje” je atletičar Mihail Dudaš koji je pozvao sve zainteresovane da posete neke od brojnih sadražaja manifestacije.

Program „Dečije nedelje“ može se preuzeti OVDE, a sve novosti u vezi sa događajem možete pratiti OVDE.

Načelnica Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Vera Grkavac navodi da svake godine Vlada Srbije donosi Uredbu o utvrđivanju posebnih iznosa koji se plaćaju za vreme trajanja „Dečije nedelje“, a 60 odsto sredstava od prodaje markica koristi se za realizaciju aktivnosti na opštinskom nivou.

– Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu distribuirala je dobijene markice od Udruženja ‘Prijatelji dece Srbije’ autobuskoj i železničkoj stanici, pozorištima i Spensu u ukupnoj vrednosti od 1.033.000 dinara. Takođe, od svake poslate poštanske pošiljke dobijaće se sredstva u vrednosti 10 dinara koja će biti direktno uplaćena na račun budžeta Republike. Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja će 60 odsto od ukupnog iznosa prikupljenih sredstava uplatiti za porodiljska prava na podračun Uprave za dodatak na decu – rekla je Grkavac na predstavljaju manifestacije.

Izvor: novisad.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.