Otvoren Sajam turizma u Novom Sadu

Sajam turizma, koji se održava od 4. do 7. oktobra u okviru 51. Sajamske manifestacije ”LORIST”, otvoren je danas na Novosadskom sajmu.

Sajam turizma predstavlja objedinjenu ponudu Dunavskog regiona i apostrofira receptivni turizam i dovođenje stranih turista u Srbiju i zemlje regiona, a promoviše aktivan odmor, što ove godine čini i Turistička organizacija Srbije.

– Drago mi je da je Novi Sad po 51. put domaćin ovako znajačne sajamske manifestacije, i što svake godine imamo sve veći broj izlagača i posetilaca. Ono što je nama veoma važno je da u Novom Sadu iz meseca u mesec, i iz u godine u godinu, imamo sve veći broj turista. Za prvih osam meseci beležimo porast broja turista za 10 procenata, dok je za 25 posto povećan broj noćenja, što nam pokazuje da turisti ostaju duže u našem gradu, da smo sa svim sinhronizovanim akcijama uspeli da ih ubedimo da je to dobra stvar. Novi Sad sve više postaje ono čemu smo težili, a to je da bude „city break“ destinacija. Naravno trudićemo se da pod okriljem dve titule koje smo dobili, a to su Omladinska prestonica Evrope i Evropska prestonica kulture, još više razvijamo turističke potencijale – rekao je Član Gradskog veća za privredu Milorad Radojević.

Državni sekretar u ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Miroslav Knežević istakao je da ovogodišnji sajam doživljava određene promene te je pohvalio organizatore zbog promene koncepta, jer se Sajam turizma kako je rekao, od prošle godine pozicionira na tržitu kao sajam receptivnog karaktera.

Foto: Grad Novi Sad

– Ministarstvo, uz jako dobru saradnju sa pokrajinskim sekretarijatom za privredu i turizam, sa Gradom Novim Sadom i drugim lokalnim samoupravama, iz godine u godinu pomaže razvoj turizma u Vojvodini. Preko naših konkursa u poslednje tri godine izdvojili smo preko 410 miliona dinara za razvoj različitih infrastrukturnih projekata jer želimo da ono što smo do skora nazivali potencijalima, u budućnosti nazivamo komparativnim prednostima kada je reč o turizmu, ne samo u Vojvodini nego i u celoj Srbiji – naglasio je Miroslav Knežević prilikom otvaranja Sajma turizma.

Turističku ponudu Srbije na Sajmu će predstaviti oko 70 gradova i opština, a Udruženje banja Srbije nastupa sa oko 20 banja i hotela. Više od 20 čardi i salaša oslikaće tradiciju, kulturu i gastronomiju Vojvodine, a promovisaće se i oko 30 proizvođača hrane i pića iz cele Srbije. Na Sajmu će učestvovati deset turističkih agencija, dok je iz inostranstva došlo petnaestak turoperatera u cilju ostvarivanja saradnje sa domaćim agencijama i pružaocima turističkih ponuda i usluga, a predstavljaju se i turističke organizacije Srbije, Vojvodine, Novog Sada, a posle dužeg vremena i Beograda.

Izvor: dnevnik.rs