Odbrojavanje u centru Novog Sada: NOĆNI KLUB POSLAO VAŽNU PORUKU MLADIMA?

U centru Novog Sada, pre desetak dana, pojavio se misteriozni brojač. Na plakatu ispod brojača nalazila su se samo vrata i jedna rečenica: “THIS DOOR WILL SELF-DESTRUCT”. Odbrojavanje u nazad, 14 dana do samo-uništenja, nije ostavilo ravnodušnim prolaznike, koji su se pitali o čemu se radi, ili još važnije, šta će se dogoditi kad se završi odbrojavanje. Međutim, kada je odbrojavanje došlo do nule, brojač i plakat su samo nestali.

Inicijatori ove nesvakidašnje pojave, ostavili su javnost bez objašnjenja, te smo odgovor potražili tamo gde je ne moguće da izostane- na društvenim mrežama. Virtuelna vrata itekako postoje I na Instagram i Facebook feedu, a iz njih svakog dana izlazi druga osoba, odbrojavajući dane u nazad. Kroz vrata koračaju momci i devojke, u potpunosti različiti jedni od drugih. Visoki i niski, crnci, belci i melezi, od tirkizne do kose sa dredovima i najrazličitijih stilova oblačenja. Pratiocima društvenih mreža već su dobro poznata ova vrata, koja i dalje na samom kraju, ne objašnjavaju o čemu se radi. Pretpostavljamo da je to razlog zašto pratioci čekaju da se vrata otvore, ali nas je zanimalo da saznamo unapred i da ovu vest podelimo.

Na radost Novosađana, za vikend se otvaraju vrata kluba Muzej, devetu godinu za redom. U novom izdanju, sa novim konceptom, organizatori su na ovaj način želeli da privuku pažnju javnosti kroz poruku koja prvo ne govori ništa, a na posletku objašnjava suštinski jedinu važnu stvar. Pozivajući na poštovanje među ljudima, vrata koja su barijera među različitostima će se samouništiti i ostati otvorena za sve koji nađu u sebi način da uvažavaju ljude sa kojima svakodnevno žive.

Nesporno je da su danas uzori ili opinionmaker-i među mlađim generacijama  javne ličnosti, noćni klubovi ili “show business” industrija. Ukoliko kao takvi, neki od njih iskoriste svoj “uticaj” da pošalju značajnu poruku ili naglase zaboravljene vrednosti kroz svoje kampanje, to može biti važan zajednički korak napred, ili gore…gde god da se sad nalazimo.

 

www.facebook.com/klub.muzej

www.instagram.com/clubmuseum