Gradski prevoz u ovom gradu svake nedelje ostane bez jednog vozača, a konkurs za radna mesta je stalno otvoren

Prosečna zarada vozača u Srbiji je između 50.000 i 60.000 dinara, dok je u zemljama EU značajno viša.

GSP Novi Sadod početka godine do kraja avgusta napustilo je 46 vozača, što znači da preduzeće nedeljno ostane bez najmanje jednog vozača.

Ovaj podatak predstavnici GSP-a izneli su na sastanku Udruženja poslodavaca drumskog saobraćaja, na kom su rukovodioci svih prevoznika – privatnih i državnih, razgovarali kako da reše problem odlaska vozača.

Situacija sa odlaskom vozača aktuelna je već oko godinu dana, koliko se prevoznici trude da zadrže svoje vozače koji odlaze u države EU, u potrazi za većom platom. Prosečna zarada vozača u Srbiji je između 50.000 i 60.000 dinara, dok je u zemljama EU značajno viša.

Na plate su se mesecima žalili i zaposleni u GSP-u, koji su čak i protestovali i održavali štrajkove. S druge strane, iz preduzeća su u više navrata poručivali da ne mogu da utiču na odliv zaposlenih.

Iz GSP-a za 021 sada poručuju da i dalje, kao i drugi prevoznici, imaju problem sa odlaskom vozača, ali, kažu, ne u tolikoj meri da bi u ovom momentu organizacija javnog prevoza u Novom Sadu bila ugrožena.

– Preduzeće od prošle godine ima stalno otvoren konkurs za radna mesta vozača i zapošljava ih u skladu sa odobrenjima koje dobija od republičke Vlade, tako da se zasad uspešno bori sa problemom odliva vozačkog kadra – poručuju iz GSP-a za naš portal. Dodaju da je trenutno u preduzeću zaposleno 625 vozača, što je dovoljno za redovan prevoz, po redovnom redu vožnje.

Prevoznici su nedavno izneli ideju da se Zakon o bezbednosti saobraćaja izmeni tako da se starosna granica za dobijanje zvanja profesionalnog vozača i CPC sertifikata pomeri na 18 godina za C i CE kategorije, tj. na 20 godina za D i DE kategoriju vozila.

Tako bi se uvela probna dozvola C, CE, D i DE ili dozvola za unutrašnji saobraćaj C, CE, D i DE, koja bi važila samo na teritoriji Srbije.

U GSP-u navode da bi “podržali svaku izmenu zakona koja bi dovela i do podizanja nivoa bezbednosti drumskog saobraćaja”.

Izvor: telegraf.rs