Književno veče posvećeno Pekiću

U Omladinskom centru CK13 danas od 20 časova u održaće se književni događaj “Autor nije prisutan: Borislav Pekić”.

Čitaće se odabrani odlomci iz Pekićevih romana, a kratki teorijski uvod daće književnik Dalibor Tomasović. Osim njega, odlomke će čitati i Anastasija Bijelić, Damir Bojić i Đorđe Majstorović.

Borislav Pekić rođen je 1930. godine u Podgorici i jedan je od najznačajnijih domaćih književnika 20. veka. Školovao se u Beogradu, a u mladosti je pet godina proveo u zatvoru kao član Socijaldemokratske omladine Jugoslavije. Posle pomilovanja je upisao studije eksperimentalne psihologije, a bavio se i dramaturgijom i pisanjem scenarija za filmove. Emigrirao je u London 1971. godine i tamo proveo poslednje dve decenije života.

Njegova najpoznatija dela su “Vreme čuda”, “Hodočašće Arsenija Njegovana” (NIN-ova nagrada 1970), “Zlatno runo” (Njegoševa nagrada 1987), “Kako upokojiti vampira”, “Odbrana i poslednji dani”, “Besnilo”, “1999”, “Atlantida”, “Godine koje su pojeli skakavci”, “Argonautika”, “Novi Jerusalim”, itd.

Program “Autor nije prisutan” je deo projekta “Paket aranžman”, podržanog od strane Gradske uprave za sport i omladinu, sa ciljem da se stavi akcenat na programe u kulturi u čijem osmišljavanju i realizaciji učestvuju mladi.

Izvor: rtv.rs