Izgradnja Promenade u Novom Sadu nastavljena i bez dozvole

Iako su krajem septembra izvođači radova na izgradnji tržnog centra Promenada u Novom Sadu ostali bez dozvole za ispumpavanje podzmenih voda na gradilištu, nakon što je Javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija odbilo da je produži, oni i danas, sredinom oktobra, rade “punom parom”, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

“Po pravilu, kada neka dozvola nedostaje, graditeljski poslovi se obustavljaju do pribavljanja iste. Međutim, to pravilo u praksi ne važi za sve, pokazuje slučaj firme PAB Company, koja je gradnju nastavila uprkos činjenici da nema potrebnu dokumentaciju”, navodi VOICE (www.voice.org.rs).

U Odeljenju za objedinjenu proceduru Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove potvrili su da se bez dozvole ne sme nastaviti sa izgradnjom, ali na pitanje kako je onda moguće da je najveće gradilište u Novom Sadu aktivno i bez nje, nemaju odgovor, piše u članku.

“To građevinska inspekcija mora da prati, to je njihov posao, pa ukoliko se radi nešto mimo dozvola, moraju stopirati gradnju”, kazali su u tom odeljenju.

U Gradskoj upravi za inspekcijske poslove su kazali da se sve informacije moraju zahtevati putem PR službe Grada Novog Sada, a na konstataciju da se VOICE već obraćao PR-u, u skladu sa procedurom, i da nije dobio odgovor, u toj upravi kažu da će obavestiti načelnika o svemu tome.

Glavna inženjerka u preduzeću Vodovod i kanalizacija Ikonija Karadžić navela je da nije upoznata sa tim kako je moguće da se Promenada gradi bez te dozvole i objasnila da dozvola može da bude produžena samo ukoliko se radi o nekoj sanaciji.

Ni Tina Mijović, PR investitorske firme NEPI Rockcastle nije znala da objasni zbog čega radovi na Promenadi nisu obustavljeni, s obzirom na to da izvođač nema sve neophodne dozvole.

“Kao što sam vam već rekla, sve što imamo od izjava za javnost, mi smo vam dali. Sada ne mogu da vam dam nikakav odgovor, eto. Svakako ćemo poslati saopštenje, kada ga budemo imali”, kazala je Tina Mijović.

Sporna dozvola je važila do 1. oktobra 2018. godine. Zbog toga je zatražen njen produžetak, ali je JKP Vodovod i kanalizacija doneo odluku da to ne učini, jer je utvrđeno da je objekat u završnoj fazi i pred puštanje u rad, te “prestaje mogućnost upuštanja podzemnih voda u kanalizacioni sistem Grada Novog Sada na lokaciji gradilišta”.

Pored zahteva za produžetak dozvole za ispumpavanje vode u toku radova, investitorska firma NEPI Rockcastle je zahtevala i dozvolu za ispumpavanje u toku eksploatacije objekta, to jest, tokom njegove upotrebe, na šta je JKP Vodovod i kanalizacija takođe odgovorio negativno, uz obrazloženje da se “nigde u svetu podzemne vode ne ispuštaju konstantno u kanalizaciju”.

Pre više od mesec dana gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je obećao vanredni inspekcijski nadzor Promenadinog gradilišta, posle apela Lige socijaldemokrata Vojvodine, nevladinih organizacija i opozicionih stranaka da, zbog loše izvedenog projekta i komplikacija sa podzemnim vodama, može doći do katastrofe, odnosno do uništavanja kanalizacionog sistema, delimičnog ugrožavanja izvorišta pijaće vode i na duži rok ugrožavanja temelja okolnih stambenih zgrada.

Nedugo potom, Vučević je izjavio da je građevinska inspekcija sprovela vanrednu kontrolu, te da se na gradilištu tržnog centra Promenada radovi odvijaju u skladu sa dozvolama.

Predstavnik koalicije nevladinih organizacija Građanska Vojvodina Aleksandar Popov rekao je da je slučaj sa izgradnjom Promenade posledica “bahatog ponašanja vlasti”.

“Kad se upetljaju u nešto, što je proizvod nepoštovanja procedura, onda niko ne bi hteo da snosi posledice, zato pokušavaju da se izvuku”, ocenio je Popov i dodao da je sada na delu pokušaj zataškavanja celog slučaja.

Izvor: novimagazin.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.