Novi Sad dobija novu kulturnu stanicu – Svilara dom umetnicima

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić obići će danas u 15 časova prostor budućeg kreativnog distrikta “Kineska” u Novom Sadu ( Bulevar Destopa Stefana 5). Ovaj kreativni polis će uz podršku Vlade Srbije, a u skladu sa projektom “Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture” postati središte kulturnih i kreativnih industrija.

Nakon toga, Brnabić će od 15.30 časova, u Istorijskom arhivu grada Novog Sada prisustvovati svečanom predstavljanju budućeg izgleda kreativnog distrikta „Kineska”. Osim premijerke, svečanom predstavljanju prisustvovaće i premijer Pokrajinske Vlade Igor Mirović kao i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

Po završetku prezentacije, delegacija će se uputiti ka novoj kulturnoj stanici „Svilara” (Ugao ulica Đorđa Rajkovića i Pavla Stamatovića) koju će premijerka Brnabić u 16 časova svečano i otvoriti. Tom prilikom, biće predstavljen kulturni i programski koncept Svilare.

Nakon toga, od 16.30 časova u „Svilari” medijima će se obratiti Nemanja Milenković, direktor Fondacije „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture”, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade Autonomne pokrajine Vojvodine i Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije.

Podršku otvaranju novih kreativnih habova i kulturnih stanica poput „Svilare”, pružio je Kabinet predsednice i njen Savet za kreativne industrije. Njihov razvoj je deo platforme Srbija stvara (Serbia creates) koja afirmiše vrednosti savremene Srbije, priznate u svetu po svojoj kreativnosti i inovtivnosti u svim sektorima privrede i na svim nivoima društva. Ovaj koncept ima za cilj da prepozna i podrži umetničko i svako drugo stvaralaštvo, sa posebnim akcentom na promociji tog stvaralaštva u zemlji u svetu sa ciljem promene imidža naše zemlje.

Otvaranjem novih kreativnih stanica, domaći umetnici i kreativni stvaraoci iz svih oblasti, ali i oni iz regiona i sveta, dobijaju novo mesto i prostor za svoje stvaralaštvo, njegovo predstavljanje u javnosti i razmenu ideja.

Izvor: rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.