Prvi Srpsko-mađarski poslovni forum u Novom Sadu

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Nebojša Drakulić prisustvovao je otvaranju Srpsko-mađarskog poslovnog foruma u Privrednoj komori Vojvodine.

Manifestaciju organizuju PKV u saradnji s Trgovinsko-industrijskom komorom iz Budimpešte i uz logističku podršku Ambasade Republike Srbije u Budimpešti.

Teme foruma su razvoj komunalne infrastrukture u Vojvodini, ekologija, prekogranična saradnja i projektne aktivnosti, a učešće je uzelo preko 100 učesnika od čega 30 predstavnika mađarskih kompanija i institucija iz pomenutih oblasti.

Zadovoljstvo mi je da istaknem činjenicu da organizovanje Prvog srpsko-mađarskog poslovnog foruma ima poseban značaj za rad svih resornih Sekretarijata Pokrajinske vlade i drugih pokrajinskih institucija, imajući u vidu da se značajan broj aktivnosti u Pokrajini Vojvodini ostvaruje u saradnji s partnerima iz Mađarske, kazao je Drakulić.

Kako je istakao, Pokrajinska vlada, preko svojih nadležnih Sekretarijata, učestvuje u realizaciji čak 12 prekograničnih projekata s Mađarskom u različitim tematskim oblastima.

Svi ti projekti imaju strateški značaj i, što je najvažnije, realnu investicionu dimenziju koja je pretpostavka ekonomskog razvoja. Ukupna vrednost svih ovih projekata je oko 25 miliona evra, a njihova uspešna realizacija predstavlja izraz naše obostrane spremnosti da u sistemu zajedničkog upravljanja realno i odgovorno sagledavamo i naše zajedničke potrebe, kazao je Drakulić.

Prema njegovim rečima, posebno je važno što se i na ovaj način manifestuje podrška državnih i drugih institucija mađarske države unapređenju i zaštiti vitalnih interesa Vojvodine, jer nas prihvataju kao solidnog i odgovornog partnera u zajedničkim projektima, što je bitan preduslov za stvaranje povoljne investicione klime na ovom području.

Predsednik Privredne komore Vojvodine, Boško Vučurović rekao je da događaji poput današnjeg predstavljaju realizaciju niza sporazuma koji su u proteklom periodu potpisani između PKV i mađarskih privrednih komora, te da su očigledan primer napretka, razvoja i robne razmene između Mađarske i Srbije koja je u prošloj godini dostigla rekordni iznos od 550 miliona evra.

Izvor: dnevnik.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.