Inicijativa “Mame su zakon” dolazi u Novi Sad, protest i performans u nedelju na Trgu slobode

Inicijativa “MameSuZakon”, koja okuplja sve građane i građanke u borbi za izmenu zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, u nedelju, 4. novembra stiže u Novi Sad i izvešće performans.

Inicijativa se već mesecima bori da se izmene diskriminatorne odredbe pomenutog zakona. Najbitnije izmene koje se traže su: da se broj meseci koji ulaze u obračun naknada smanji sa 18 na 12 meseci; da svaka majka ima pravo na nadoknadu najmanje u visini republičkog minimalca; da se ne diskriminišu dodatno poljoprivredne osiguranice; da se preduzetnicama plate porezi i doprinosi tokom porodiljskog odsustva i odsustva radi nege deteta; da nadoknade po osnovu invaliditeta i nadoknade tokom odsustva sa posla ne isključuju jedna drugu; da porodice koje imaju treće, četvrto i svako sledeće dete, a koji nemaju navršenih 10 godina, imaju pravo na nadoknadu.
Inicijativa će na Trgu slobode održati protest i performans kako bi građani i građanke shvatili u kakvom položaju se nalaze žene koje pogađa ovaj zakon. Biće organizovana izložba #NevidljivaRadnica, koju će činiti eksponati – komentari žena koje su na društvenim mrežama pod haštagom #NevidljivaRadnica odgovarale na pitanje: “Koliko imate radnog staža koji nigde nije evidentiran i koji vas čini nevidljivom radnicom?”
“Tokom ove akcije u komentarima na društvenim mrežama dobili smo na desetine ličnih iskustava žena koje su godinama za sistem pod različitim okolnostima bile nevidljive i nisu mogle da ostvare svoja radnička prava. Zašto smo i ovu akciju pokrenule? U nekoliko navrata iz poslednjih izjava ministara zaduženih za primenu pronatalitetnih mera videle smo da između redova šalju poruku da žene ne zaslužuju primanja koja su najmanje u visini minimalne zarade zbog toga što nemaju dovoljno meseci radnog staža, s tim da su zaboravili, slučajno ili namerno, da žene pre svega nemaju gde da rade i da prolaze kroz različite vidove diskriminacije prilikom traženja posla. Ovo nažalost nije problem koji je vezan samo za privatni sektor, već je veoma česta pojava i u državnoj službi, a izuzetno izražen van velikih gradova i opština širom Srbije”, poručuju u inicijativi.
Prethodno, u utorak, 30. oktobra, inicijativa će ponovo pokušati da stavi na dnevni red izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, nakon više neuspelih pokušaja tj. negodovanja i ignorisanja od poslanika vladajuće koalicije.
“Pokušaćemo ponovo da stavimo izmene i dopune Zakona na dnevni red redovne sednice jesenjeg zasedanja uz nadu da narodne poslanice i poslanici neće ostati imuni na zahteve jedne od najranjivijih i najmnogobrojnijih društvenih grupa – mama i budućih mama, među kojima ima i onih koje za ceo mesec tokom porodiljskog, odnosno odsustva radi nege deteta, primaju i manje od 1000 dinara i to bruto. Da li će poslanici pritisnuti taster ‘za’ ili će gledati u pod dok predsedavajući poziva na glasanje, saznaćemo u utorak, navode u inicijativi #MameSuZakon.
Protest i performans održaće se u periodu od 15 do 17 časova, a inicijativa će podržati i protest “2 minuta tišine” od 14:45 do 15:02.
Izvor: 021.rs
Ostale vesti možete pročitati ovde.