SKANDAL na fakultetu u Novom Sadu: Studiraju na srpskom, a neće da GOVORE SRPSKI

Viši sud u Novom Sadu utvrdio je da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupio diskriminatorski kada je ove školske godine uveo obavezu da studenti koji polažu prijemni ispit na mađarskom jeziku imaju obavezu da posle položenog prijemnog polažu i srpski jezik, pismeno i usmeno.

Pravnom fakultetu ovom presudom se “zabranjuje ponavljanje ove radnje diskriminacije”. Presuda je doneta na osnovu tužbe nevladine organizacije Saveza mađarskih učenika Vojvodine. Ta organizacija prvi put je tužila novosadski Pravni fakultet 2015. godine zbog, kako je tada navedeno, diskriminacije, odnosno onemogućavanja studenata da polažu prijemni na maternjem jeziku.

Početkom ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu obavezao je Pravni fakultet da ubuduće organizuje prijemne ispite i na jezicima nacionalnih manjina uz ocenu da je Pravni fakultet, odbijajući da to učini, postupao diskriminatorski.

Potom je u pravosnažnoj presudi navedeno da je Pravni fakultet u Novom Sadu postupao diskriminatorski prema pripadnicima mađarske nacionalne manjine jer im nije omogućio polaganje prijemnog ispita na mađarskom jeziku za prethodne tri školske godine.

Na taj način Apelacioni sud je preinačio presudu Višeg suda, koji je prethodno odbio tužbeni zahtev Saveza mađarskih učenika Vojvodine.

U međuvremenu Pravni fakultet je omogućio studentima na mađarskom jeziku da polažu prijemne ispite na maternjem jeziku, uz obavezu provere znanja srpskog jezika. To je za Savez mađarskih učenika Vojvodine bio novi povod za tužbu, koju je Viši sud u Novom Sadu uvažio.

Dekan Pravnog fakulteta dr Branislav Ristivojević nije želeo u utorak da komentariše ovu presudu, kako je rekao, sve dok je ne bude imao u rukama.

U BUDIMPEŠTI PRAVNI SAMO NA MAĐARSKOM

Kako se saznaje u Samoupravi Srba u Budimpešti, Srbi u Mađarskoj mogu da se školuju na univerzitetima u Budimpešti i Segedinu i to za vaspitače, nastavnike i profesore srpskog jezika. Nemaju šansu da na srpskom jeziku steknu diplomu fizičara, pravnika ili nekih drugih profila.

srbijadanas.com

Ostale vesti možete pročitati ovde.