Otkrivanje spomenika kralju Petru I u Novom Sadu 25. novembra

U toku je izgradnja spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću na novosadskom Trgu republike, koji će biti svečano otvoren tokom obeležavanja 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbije.

“Od 1938. godine nije se na ovakav način obeležavao ovaj važan datum. Program, koji će trajati dva dana, održava se 24. i 25. novembra”, rekao je za Tanjug, Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Prema njegovim rečima, svečano otvaranje spomenika je planirano za centralni deo događaja, 25. novembra i već sada dolazak su potvrdile delegacije iz Rumunije, Poljske, Češke, Slovačke, Francuske, Italije, Rusije i Kine.

“Gradska uprava Grada Novog sada je zadužena za spomenik, koji se trenutno postavlja, a očekujemo da se do 22. novembra svi radovi privedu kraju. U toku je završna faza, ne postoji nikakvo kašnjenje i verujem da ćemo spremno dočekati ovaj jubilej”, istakao je Mirović.

Kako su za Tanjug, iz kabineta gradonačelnika Novog Sada rekli, spomenik kralju Petru I predstavljaće ujedno i spomen Oslobođenju i ujedinjenju iz 1918. godine.

Odbor za postavljanje spomenika kralju Petru I traži da izgled spomenika bude urađen u realističkom prikazu kako bi se zadovoljila umetnička forma epohe u kojoj je kralj živeo, ali i kako bi se na dostojan način ukazalo poštovanje prema njegovom liku i delu.

U postupku javne nabavke za dizajn, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije je za usluge izrade idejnog rešenja spomenika kralju Petru I Karađorđeviću dodelila ugovor vajaru Zoranu Ivanoviću iz Beograda.

Ivanović je, prema svom idejnom rešenju, izradio gipsani model spomenika kralju Petru I Karađorđeviću na konju, a trenutno je u livnici u toku odlivanje u bronzi, nakon čega je dobavljač u obavezi da isporuči i montira spomenik.

Na Trgu Republike u toku su armiračko-betonski radovi, nakon čega će uslediti oblaganje kamenom, odnosno kamenorezački radovi i postavljanje samog spomenika.

Spomenik čini figura kralja Petra Prvog Karađorđevića na konju od bronze, na postamentu od mermera. Predviđena visina spomenika, zajedno sa postamentom, iznosi oko 10 metara.

Figura je okrenuta ka zapadu, odnosno ka Vladičinskom dvoru. Na zapadnoj strani uklesan je grb Kraljevine, Srbije. Na južnoj strani uklesan je natpis Kralj Petar I Karađorđević 1844-1921, a na istočnoj strani Ruma, 24.XI 1918 – Novi Sad, 25.XI 1918.

Na severnoj strani spomenika uklesan je tekst “Sloboda otvara narodu oči, da upozna svoje mane, pa da ih leči. Sloboda mu daje prilike da upozna svoje vrline te da ih razvija i ulaže u delatnost kojom čeliči svoju snagu, unapređuje svoje umno i fizičko blagostanje, da sobom i u saradnji sa ostalim narodima, primiče celo čovečanstvo cilju koji mu je Bogom namenjen”.

Vojvodina je 1918. postala deo Kraljevine Srbije, o čemu je odlučila Narodna skupština i u Novom Sadu 25. novembra te godine proglasila prisajedinjenje Vojvodine, odnosno Banata, Bačke i Baranje, Kraljevini Srbiji.

Prethodnog dana istu odluku donela je Skupština Srema u Rumi.

rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.