Otvoren Pozorišni festival jezičkih manjina sveta u Novom Sadu

Pozorišni festival jezičkih manjina “Sinerdži” (Synergy) otvoren je sinoć u Novosadskom pozorištu premijernom izvedbom predstave “Ventilator”, koja je rađena u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Gledališča Koper iz Slovenije.

Prema rečima direktora Novosadskog pozorišta Valentina Vencela, festival daje priliku da ljubitelji pozorišta vide one pozorišne trupe koje se u svojim sredinama na manjinskom jeziku bave “malim čovekom zatečenim u svetu velikih sukoba”.

Kako je rečeno, publika će videti desetak neobičnih jezičko-teatarskih kombinacija: Slovence iz Trsta, Srbe iz Budimpešte, Ruse iz Tel Aviva, Tatare iz Buinska u Rusiji, Jermene iz Istanbula, Mađare iz Svetog Đorđa u Rumuniji i Beregova u Ukrajini, Marinu Abramović na rumunskom i Marlen Ditrih na italijanskom.

Danas je na programu predstava “Lepi dani u Aranhuezu”, Slovenskog stalnog gledališča iz Trsta i “Avala ekspres”, Srpskog pozorišta iz Budimpešte.

U sredu će na repertoaru biti predstava “Poslednji let – ispovest umetnika” u produkciji TMG Šaula Tiktinera, iz Tel Aviva.

U četvrtak su na redu “Prosci”, Buinskog državnog dramskog teatra iz Rusije, a u petak su na repertoaru performans “Marina i Ulaj” iz Bukurešta u Rumuniji i monodrama “Marlen Ditrih” Ksenije Prohaske.

U subotu je na programu predstava “Nađimo jedni druge, to je ono što nemamo”, Pozorište Hangardz iz Istanbula, u nedelju “Alisa” pozorište Aron Tamaši, iz Svetog Đorđa u Rumuniji.

Festival će biti zatvoren 12. novembra predstavom “Zoltan ponovo sahranjen”, Narodnog pozorišta Ilješ Đula, iz Beregova u Ukrajini.

Tokom festivala biće upriličena dvodnevna konferencija, 9. i 10. novembra u Galeriji Matice srpske, na kojoj će biti formirana Asocijacija manjinskih teatara sveta.

Festival “Sinerdži” deo je projekta “Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2021”.

Ostale vesti možete pročitati ovde.