VELIKI USPEH SRPSKIH STUDENATA U LONDONU: Tim FTN iz Novog Sada NAJBOLJI!

LONDON – Na Međunarodnom festivalu arhitekture “FabFest ’18” u Londonu, koji okuplja veliki broj kreativnih dizajnera iz čitavog sveta, tim studenata treće godine Departmana za arhitekturu i urbanizam Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu osvojio je prvu nagradu za najbolji dizajn paviljona u kategoriji “Arhitektura”.

U konkurenciji od više od 30 izabranih radova iz 12 zemalja šest studentkinja FTN-a: Emeše B. Varga, Radmila Đurašinović, Ksenija Martić, Jelena Vujović, Ivana Beatović i Teodora Nikolić, pod mentorstvom asistenta Marka Vučića sa Katedre za teorije i interpretacije prostora u arhitekturi i urbanizmu, realizovalo je najbolje rešenje iz oblasti digitalne fabrikacije primenjene na arhitekturu.

Paviljon koji je kreirao srpski tim izazvao je veliku pažnju, kako organizatora i učesnika festivala, tako i velikog broja njegovih posetilaca.

Pobedničko rešenje rezultat je naučno-istraživačkog rada studentkinje Emeše Varge i asistenta Marka Vučića koji su ispitivali tzv. lake samostojeće ljuske/paviljone i načine na koje ih je potrebno oblikovati tako da imaju što manju debljinu, a da u isto vreme premoste velike raspone.

Učešće na konkursu “FabFesta” omogućilo im je da svoju ideju, koja je do tada egzistirala u digitalnoj formi i u formi makete, realizuju u razmeri jedan prema jedan i na taj način provere da li zaista funkcioniše.

Na ovom festivalu tradicionalno se sva rešenja izrađuju od recikliranih materijala koji su korišćeni prethodnih godina, a kao najveći izazov tokom svog boravka u Londonu autori navode naporan rad na izradi paviljona koji je neprekidno trajao pet dana.

Kao najveću prednost učešća na “FabFestu” ističu priliku da fabrikuju svoju ideju i predstave je velikom broju ljudi kao i da obnove postojeće i stvore nove profesionalne kontakte.

www.kurir.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.