Izložba o Novom Sadu kao žal za lepim i prošlim vremenima

Početkom nedelje u dvorcu “Eđšeg” otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Novi Sad u mozaiku vremena”, autorke Čile David. Dugogodišnja fotoreporterka “Mađar soa” pokušala je da dočara razvoj glavnog grada Vojvodine, prikazujući mnoge gradske lokacije starim i novim slikama, kako bi posetioce podsetila na to koliko zgrada i ulica je nestalo, ili promenilo svoj nekadašnji izgled.Govoreći o tome kako je nastala ideja o izložbi, Čila David je kazala da vreme briše mnoge stvari iz ljudskog sećanja, kao što se fotografije brišu sa memorijske kartice fotoaparata.

– Upravo u tome je snaga i čar fotografije, da sačuva te momente od zaborava za neke koji će doći posle nas i neće imati sećanja na mnoge stvari. Htela sam da provetrim arhivu “Mađar soa” koja čuva dragocene momente na filmovima i fotografijama, i da ih iznesem na svetlost dana. Želela sam to podeliti sa svima – rekla je David.

Istoričarka Agneš Ozer je na otvaranju kazala da nakon svakog graditeljskog ciklusa ostaje žal za lepim i prošlim vremenima, koje sada imamo samo na fotografijama i razglednicama.

– To su trenuci koje su zabeležili fotografi i fotografkinje kao što je Čila David. To je momenat zabeležen za večnost i u tome je čar fotografije. Jedan pritisak prstom, aparat škljocne i zabeleži trenutak našeg prošlog života. Izložbu čine vizuelne beleške o prošlosti, ali i o budućnosti. Danas smo u jednom od tih obnovljenih prostora, koje pretenduje da izraste u kultno mesto koje ima svoj duh u ovom gradu, i koje mladalačkom energijom privlači sadašnje Novosađane. Ova izložba je i dobar povod za buđenje uspomena i za razmišljanje o budućnosti, zato ga treba iskoristiti, jer ovo je život – kazala je Ozer.

Novinar Ilija Tucić rekao je da Čila David sa svojim radovima ukršta dušu posmatrača sa duhom mesta koje se nalazi na fotografijama.

– Mislim da Čila sa ovim fotografijama svakog od nas, na neki način, čini toliko dragocenim i veličanstvenim, da se osećamo nekako vrednim življenja pod ovim našim nebom novosadskim, vojvođanskim. Ovo nije samo izložba, već i avantura na koju smo svi pojedinačno pozvani – kazao je Tucić.

Pored svojih fotografija, kojih je bilo izloženo najviše, autorka je koristila i stare radove svih nekadašnjih fotoreportera “Mađar soa” koji su prikazali stari izgled Novog Sada. Takođe, za potrebe izložbe, fotografije i dokumente ustupili su i Arhiv grada Novog Sada, istoričar amater Zoran Knežev, ali i mnogi pojedinci iz sveta fotografije.

Izložba može da se pogleda svaki dan do 30. novembra, a posetioci treba samo da se jave obezbeđenju. Ulaz je besplatan.

Ostale vesti možete pročitati ovde.